Close

Svéd elektronikus csoda a CAFe Budapesten

Negyed évszázada indult útjára a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Ez idő alatt több száz hazaiés nemzetközi művész (táncosok, képzőművészek, kortárs zeneszerzők és -zenészek) tették tiszteletüket a rendezvényen.

 

Idén a lengyel kultúra, továbbá Bartók Béla máig élő öröksége került a fesztivál középpontjába, valamint több program is tiszteleg az ’56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt.

17 napon át a Müpa, a Zeneakadémia, az A38 Hajó, a BMC, a Várkert Bazár, a Pesti Vigadó, az Akvárium, valamint a Millenáris és a Bálna is otthont ad több eseménynek is.

A CAFé Budapest számos kortárs művészeti kezdeményezésnek a pártolója, így többek közt a Budapest Ritmo, a Mini Fesztivál, az Art Market Budapest, a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe valamint a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvásárnak is. Ezen túlmenően egy Európa szerte is egyedülálló kezdeményezésnek az egyik legkiemelkedőbb képviselői közé tartozik az A38-al karöltve: A Liveurope egy páneurópai könnyűzenei együttműködés. Tizenhárom európai klub, kulturális intézmény és koncerthelyszín összefogásából született együttműködés, melynek legfontosabb célja, hogy összehangolt promócióval, turnészervezéssel segítse a fiatal, pályájuk elején álló zenekarok és előadók nemzetközi érvényesülését.

Ezen páratlan kezdeményezésnek köszönhetően élvezhettük a svéd hangszerkészítő Martin Molin legújabb zenekarának, a Wintergatannak különleges előadását.

A Wintergatan művészetét nehéz szavakba önteni: legtöbbször színes kaleidoszkópként jellemzik a svéd zenészek munkásságát. Színpadi kellékeik közt a gitár és a dob mellett a vibrafon és a szintetizátor is alapfelszerelés, de a lego vagy éppen a szövőszék látványán sem ütközhetünk meg, ha egy Wintergatan estre látogatunk. A hétköznapi tárgyakon túl Molin számos saját kezűleg készített hangszert is bevon a zeneszerzésbe. Élete eddigi művé, mely a világhírnévig repítette, a Marble Machine: a közel másfél évig épült „Golyógép” kifinomult mérnöki technikának és páratlan művészi képzelőerőnek köszönheti létrejöttét. A csodát kétezer üveggolyó tökéletes harmóniája hozza létre egy hatalmas zenedoboz képében.

A varázslatos masina sajnos nem mobilis, így a hajóra sem érkezett meg, de aki csak a zenedoboz miatt látogatott el a kvartett előadására, annak sem kellett csalódnia: a Marble Machine valóban egy csodálatos találmány, ám pusztán a jéghegy csúcsa: a Molin vezette négyes ugyanis egy meghatározhatatlan dimenzióba kalauzolta a teltházas hajót: egy elektronikus köntösbe bújtatott jazzes, folkos, rockos futurisztikus világ hangjai keltek életre. Semmi máshoz sem hasonlítható varázslatot teremtettek a színpadon. Minden egyes dal egy külön tüneményként, egy várva várt meglepetésként hangzott fel. Egy igazán szívből jövő örömzenének lehettünk tanúi egy bátor és tehetséges zeneszerző és zenekar jóvoltából.

A CAFe Budapest Programjai még 6 napon át tartogatnak különlegességet a jazz, az opera, a könnyűzene, a színház-és táncművészetek vagy éppen a kortárs képzőművészet kedvelőinek.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top