Close

Korai volt a betakarítás

buza ok

Túltolták az oroszok, rájuk rohad a gabona

pipacs ok

Az állami RusoAgroTrans többször felfelé korrigált, legfrissebb becslése szerint Oroszország ez évi gabonatermése eléri a 118,5 millió tonnát, ami négy évtizedes rekordot jelent az ország történetében. Ebből a búzatermés – a tavalyi 61,8 millió tonnával szemben – 72-73 millió tonnát tesz ki.

Az mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény, hogy a 20-25 évvel ezelőtt még jelentős gabonaimportra szoruló Oroszország a világ első számú gabonaexportőrévé lépett elő.

Nem sikerült azonban teljesen felszámolni azt a szocialista időkből visszamaradt hiányosságot, hogy a gabonatermést a nagyüzemek heteken keresztül a szabad ég alatt voltak kénytelenek tárolni.

Az Orosz Gabonatermesztők Szövetségének elnöke, Arkagyij Zlotcsevszkuj szerint ország tárolókapacitásai az említett mennyiséget (a múlt évről megmaradt tartalékokkal együtt) most sem tudják befogadni, különös tekintettel arra, hogy a gabonasilóknak csak mintegy 40 százaléka van kifogástalan állapotban. Ez azt jelenti, hogy a várhatóan 38-40 millió tonnás export első harmadának – valószínűleg gyorsított – berakodásáig

gabona ok

10-12 millió tonna termést szükségtárolókban kell tartani,
ami jelentős minőségromlást okozhat.

További gondot jelent, hogy az orosz búza minősége ez évben jóval gyengébb, mint a korábbi években, és emiatt az ország sütőipari minőségű búzából akár 12 tonnás importra szorulhat. Ahogy azt korábban megírtuk, a hazai magtárak is tele vannak még a tavalyi terménnyel.

liszt ok

termenyek ok

Forrás: Agroinform.hu 2016. október

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top