Close

Forte vagy Piano?

bukaerstkozgazd 1

A Magyar Közgazdasági Társaság erdélyi testvérszervezete, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság meghirdette legrangosabb éves eseményét, a huszonötödik alkalommal megrendezésre kerülő Közgazdász Vándorgyűlést. A jubileumi szakmai találkozónak idén rendhagyó módon nem egy erdélyi település, hanem a főváros, Bukarest ad otthont október 14. és 16. között, a konferenciára közel 30 szakembert és több mint 200 résztvevőt várnak a szervezők.

Az idei vándorgyűlés címe „Forte vagy piano? Románia gazdasági fejlődésnek kilátásai”, fő témája az ország makrogazdasági kilátásai a közeljövőben. A plenáris előadásokon kívül öt tematikus szekcióban, előadások és lehetőségeit. A szakmai programok mellett a szervezők és meghívottak.

A XXV. Közgazdász Vándorgyűlés kapcsán tartott sajtótájékoztatót Csatlós Pál, az RMKT elnöke, dr. Kerekes Kinga egyetemi docens, a Vándorgyűlés egyik plenáris előadója és Mikó Gerely, az RMKT ügyvezetője szólalt fel.

Kezdésként Csatlós Pál néhány szóban összefoglalta az RMKT és a Vándorgyűlések történetét. Kiemelte, hogy nagyon fontos eredmény, hogy a jubileumi huszonötödik Vándorgyűlést Bukarestben szervezheti meg a Társaság, hiszen a bukaresti tagszervezet az egyik legfiatalabb – alig három éve alakult – szervezete az RMKT-nak. Ez is azt mutatja, hogy az idén huszonhat éves az RMKT egy fiatalos, megújulásra kész és képes szervezet, amelyik eredményesen tudja megszólítani Románia magyar ajkú közgazdász társadalmát.

Dr. Kerekesi Kinga egyetemi docens a Vándorgyűlésen tartandó előadása kapcsán elmondta, hogy az egyik legnagyobb problémája a jelenlegi gazdaságnak a munkaerőhiány és a munkanélküliség egyidejű kettősége. Míg a munkaerőhiány leginkább a vállalatokat érinti, a munkanélküliség kérdéskörét inkább a politikum boncolgatja. Ez a probléma nem csak Romániában, de egész Európában fennáll, térségünkben talán egy kicsit még hangsúlyosabb, mint Nyugaton. A helyzet megoldását nem lehet tálcán kínálni, de a megoldáshoz vezető lehetséges utakat lehetséges és érdemes áttárgyalni – erre is jó helyszínt kínál majd a konferencia.

bukarestkozgazd 2

Az RMKT ügyvezetője, Mikó Gergely a Vándorgyűlés gyakorlati tudnivalóiról ejtett pár szót. A Vándorgyűlésen, mint az elmúlt években mindig, idén is törekednek arra, hogy minél nagyobb nevek, minél komolyabb szakemberek tartsanak előadásokat a két plenáris és öt szekcióülés alatt. Az idei Vándorgyűlésen a tájékoztatón is jelenlévő Dr. Kerekesi Kinga mellett már biztosan előad Steven van Groningen, a Raiffeisen Bank Romania elnök-vezérigazgatója és Daradics Kinga, a MOL Romania ügyvezető igazgatója is; De Dragos Pislaru munkaügyi miniszter és Ferkelt Balázs, a Budapesti Gazdasági Főiskola általános rektorhelyettese is a meghívott előadók listáján szerepel. Az idei évben új szekcióval is találkozhatnak majd a konferencián résztvevői: a Lehetőségek és kockázatok külföldi szemmel című szekcióban olyan vállalkozók vesznek majd részt, akik külföldiként egy más szemléletmóddal közelítik meg a romániai piacot. A Vándorgyűlés programjaiba azonban nem csak szakmai, hanem szórakoztató programok is beleférnek majd, a találkozó részvevői városnézéssel, kulturális programmal és ünnepi gálával is várják majd a helyi szervezők. A konferencia emellett teret ad az RMKT Wesselényi Miklós díjának, valamint a Közgazdász Fórum Fiatal Szerző díjának átadására is.

Az előadok folyamatosan bővülő névsorát, a végleges programot és minden egyéb információt megtalálhatnak az érdeklődők a vandorgyules.mkt.ro oldalon és ugyanitt regisztrálhatnak is a rendezvényre.

Szerző: László Martyin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top