Close

Érdemes kissebb lakással készülni a nyugdíjas évekre – ha lesz ilyen is

ikerhaz ok

Miért vegyünk kisebb lakást?

hm ok

Nyugdíjazása után sok egyedülálló vagy párban élő nyugdíjas dönt úgy, hogy kisebb lakásba költözik, mert egy túl nagy lakás vagy családi ház fenntartása mind anyagilag, mind fizikailag megterhelő lenne számára. Ezt a lépést azonban már néhány évvel nyugdíj előtt is meg lehet tenni, amennyiben a gyerekek már kirepültek. S hogy miért érdemes megtenni? Adunk rá 4 jó okot!

Most pörög az ingatlanpiac
A kisebb lakásba költözést, és ezáltal a kiadások csökkentését a legtöbben csak úgy tudják megoldani, ha eladják jelenlegi otthonukat. Most még nem nehéz egy jó helyen lévő ingatlant eladni, és a szakértők egyelőre nem remélnek recessziót az ingatlanpiacon. Ettől függetlenül sosem lehet tudni, hogy mi lesz pár év múlva, és ha most sikerül lebonyolítani az adásvételt, akkor legalább már a nyugdíj előtti években is kevesebbet kell költeni lakásfenntartásra.

amerikaikonyha ok

Előre spórolhatunk a nyugdíjas évekre
A jelenlegi nyugdíjrendszerben igen nehéz kiszámolni, hogy mennyi nyugdíjra lehet számítani. Ha egy kisebb lakásba való költözéssel már most csökkentjük a kiadásainkat, könnyebben tudunk spórol a nyugdíjas évekre, amikor egy lakásfelújítás, vagy egy váratlan kiadás komoly gondot jelenthet.

Esetlegesen fennálló hitel-, jelzálog, vagy kölcsöntartozásunkat a nagyobb ingatlanért kapott összeből törleszteni tudjuk. Ezzel – jobb esetben – megszabadulunk egy kötelező havi kiadástól.

Ha semmiképp nem akar még költözni, pedig megteheted, hogy a jelenlegi lakás mellé már most megveye azt a lakást, ahol majd nyugdíjasként szeretne élni, tegye. A kisebbik lakást így kiadhatja, ami akár akkor is jövedelmező lehet, ha valamennyi hitelt fel kell venni a megvásárlásához.
Mielőtt azonban döntő lépésre szánnánk el magunkat, érdemes tájékozódni az aktuális ingatlan keresletről, és a kínálatról is; nem beszélve az adás-vétel után kötelezően törlesztendő adókról és illetékekről.

oregnene ok

Forrás: Ingatlantájoló.hu 2016. szeptember 22.

 

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top