Close

Zsebünkbe, zsebünkre megy

többen ok

Jelentős béremelési hullám söpört végig a magyarországi üzletláncokon.

aruhazak ok

Az Index nem rég megírta, hogy az egyre súlyosbodó kiskereskedelmi munkaerőhiány miatt a Lidl már 304 ezer forint fölötti bruttó fizetési ajánlattal keres főpénztárost legalább két boltjába. De vajon ez mennyire átlagos az áruháznál? És mennyit fizet a többi lánc?
Most a céges beszámolók segítségével a portál megnézte, hogy hozzávetőlegesen mekkora béreket fizettek tavaly az egyes cégek a magyar kiskereskedelmi szektorban. Ebből az derült ki, hogy az Aldi, a Lidl és a Metro becsüli meg leginkább a dolgozóit.
A számok úgy jöttek ki, hogy vették a cégek 2015-ös bérköltségeit, ezt elosztották 12-vel és a cégeknél dolgozók létszámával. Mivel a számviteli szabályok alapján a cégeknek lehetőségük van arra, hogy ne év végén zárják le az elszámolást, az Aldi, a Penny és a Tesco esetében nem pontosan 2015-re vonatkozik a becslés (Aldi: 2014 márciusa és 2015 március közötti időszak, Auchan: 2015 januárja és márciusa közti időszak, Tesco 2015 márciusa és 2016 februárja közti időszak).
Az összehasonlításból kimaradtak a magyar cégek, mivel ezek jellemzően franchise rendszerben működnek, ami nagyon megnehezíti, hogy országos viszonylatban becslést adjunk arra, hogy a CBA-nál, a Reálnál, a Coopnál, a G’Robynál és a Mannánál mennyit keresnek a dolgozók átlagosan. (A Figyelő becsléséből tavaly év elején az jött ki, hogy a CBA-nal a legalacsonyabbak a fizetések a magyar kiskerszektorban, de a cikk megjelenése után a cég perrel fenyegette a lapot a módszertanukat vállalhatatlannak titulálva. A Figyelő később azt írta, hogy a magyar tulajdonú áruházak közül egyedül a CBA közelítette meg a külföldi cégek bérszínvonalát).
Szintén nehezíti az összehasonlítást, hogy a multicégeknek sok közvetített dolgozója van, akiknek a bére nem jelenik meg a statisztikákban, illetve azt is jó lenne tudni, hogy különféle munkakörökben mekkora átlagfizetések vannak, de külön erre sincs adat céges lebontásban.

coop ok

auchan ok

Szinte mindenhol volt béremelés mostanában
Az Index az elérhető statisztikákon túlmenően is szerette volna megtudni azt, hogy mennyit keres egy árufeltöltő/pénztáros/boltvezető az egyes cégeknél, ezért megkérdezték az Aldit, a Spart, a Tescót, a Lidlt, a Penny-t és a CBA-t is erről, de nem minden cégtől kaptak választ.
Azt tudták meg, hogy egy Lidlnél a dolgozói árufeltöltői illetve pénztárosi feladatkört betöltő munkavállalói számára az elérhető bruttó havi fizetés 246 ezer 856 forint, amihez további 30 százalék műszakpótlék, 50 százalék vasárnapi pótlék és 100 százalékos munkába járás támogatás (helyi vagy helyközi bérlet) jár, ami összesen további havi bruttó 22 ezer 647 forintot jelent.
Az Aldi árulfeltöltőinek legmagasabb elérhető bére kicsit alacsonyabb, mint a Lidlnél, 40 órára bruttó 216 500 forint, a pénztárosok pedig 296 300 forintot kereshetnek. Pálinkás Zsolt, a Tesco vezetője egy májusi interjúban azt mondta, egy 40 órában dolgozó árufeltöltő akkor legalább 129 ezer forintot keresett, amit bruttó 140-160 ezer forintra terveztek emelni akkoriban. A cég válasza alapján a Tescónál elérhető legmagasabb havi bér pénztárosként és árufeltöltőként is 175 950 forint. A cég által elküldött táblázatból az is kiderül, hogy Pest megyében 165 950, más áruházakban pedig 159 950 a legmagasabb elérhető bruttó a Tescónál.

kínálat ok

Jobb menedzsernek lenni a Lidlben, mint az Aldiban
A Lidl a boltvezetőknek viszont többet fizet, mint az Aldi: amíg az Aldinál  40 órában bruttó 543 300 forint a legmagasabb elérhető fizetés, addig a Lidlnél 673 856 forint.
A Lidltől az index azt tudta még meg, hogy 2015-ben az üzletekben dolgozó munkatársaik (árufeltöltő, pénztáros, főpénztáros, boltvezető helyettes, boltvezető) átlagbére bruttó havi 253 ezer forint volt. A Lidl az áruházakban és a raktárban dolgozó munkavállalóinak 20 százalékkal emelte a fizetését 2016-ban (ez a dolgozók 90 százalékát érintette).
A CBA az Index kérdésére annyit árult el, hogy a CBA franchise rendszerben működő üzletlánc, ami egymástól gazdaságilag független vállalkozásokból épül fel, így azok saját hatáskörben döntenek a fizetésekről. Azt azért elárulták, hogy volt fizetésemelés az utóbbi időben. Ennyit árult el az Auchan is: azt írták, összes összesen mintegy 1,2 milliárd forint értékben emeltek béreket az áruházi munkakörökben tavaly októbertől kezdve.

számla ok

Forrás: Index 2016. augusztus 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top