Close

„Elég volt az uszításból”!

paligetpr

Véletlenül így olvastam félre a Liget projekt ellen tüntető itthoniakkal szolidáris berlini tüntetők transzparensét – egyedül így vált értelmessé számomra, hiszen „pusztítás” nem lesz a ligetben – építés – lesz, néhány fa cseréjével majd újak ültetésével.

Pár éve a ligetbe vezető Andrássy út gyönyörű platán sorát vágták ki, de minden egyes fát! Pedig ezt valaha berlini mintára, az Unter den Linden fasoraihoz hasonlóra akarták telepíteni. Csak megbetegedtek s le kellett a platánokat egy másik, várostűrő fafélére cserélni. A földlabdával ültetett új fasor szerény lombozatával először a platánok betelepítésének korszakát idézte. Mára azonban terebélyes, igazi fasorrá nőtte ki magát.
Mindig erre a példára kell gondolni, ha a magyar fővárosban fák cseréjét irányozzák elő. Nálunk ez így megy: a városkertészet rendelkezik hozzá kellő szakértelemmel! Nyugodtan rájuk bízhatjuk magunkat.

paligetpr2
Ez csak a 20 év körülieknek és alattiaknak nehéz, ők még azt hiszik: egy telepített fa 20 éves lombozatának kinövéséhez egy „egész életre” van szükség. 60 évesen már tudjuk, ehhez 1/3-ad élet is elég. S hogy ettől egy telepített 4-5 méteres fa még azonnal faként hat a környezetére, s nem kelti a tarvágás képzetét.
Szóval most már látom: a transzparensen az „elég volt az uszításból” helyett az „elég volt a pusztításból” szöveg áll.
Elnézést kérek a berliniektől, viszont azt javaslom: gondoljanak a berlini Múzeum szigetre, hiszen az Andrássy út/ Unter den Linden párhuzam mellett annak is megvan a berlini előképe, miért kéne nálunk is „múzeum szigetet” létrehozni.

paligetpr1
Azért, mert igen előnyös, üzemeltetőknek, látogatóknak egyaránt, ha az egyik múzeum után, helyben, még több másik is megtekinthető. Csak nálunk, klasszicista épített környezet és a Spree folyó ágai helyett, modern városi közpark és a városligeti tó veszi majd körül a múzeumokat. Több fával, mint jelenleg s kevesebb aszfalttal. Ettől még senkinek sem kell szeretnie ezt a kormányt, ahogyan korábbi megnyilvánulásai alapján szerintem György Péter esztéta sem szereti. Ahogyan az erőszakot sem. A közjót azonban igyekszik szem előtt tartani, úgyhogy az ebben szintén érdekelt tiltakozók, mind szélesebb körben, ismerkedjenek meg az ő véleményével is, a Népszabadság Online szombati számában. Itt Pár mondat az erőszakról címmel, közli: mélyen elítéli az erőszakot, kölönösen ebben az esetben, amikor a tiltakozókkal nem ért egyet! Ő ugyanis támogatja a Liget projektet.

paligetpr3
Egyébként az új liget tényleg minden eddiginél természetközelibb lesz, több zölddel, de több új vízfelülettel is. Aki erre nemet mond, az nem igazi zöld (legfeljebb a füle az) szerintem.

Pálóczi Antal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top