Close

Színes üdvözlet Pekingből

 

A kínai fővárost népszerűsítő közép-európai körútjának budapesti állomásán, a Szabadság téren rendezett hangulatos programot a Pekingi Városi Turizmusfejlesztési Bizottság.

A Pekingi ajándék címmel tartott rendezvényen a magyar főváros képviseletében Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője köszöntötte a vendégeket. A két ország közötti szoros kulturális és gazdasági kapcsolatra utalva kiemelte, hogy 2015-ben 110 ezer kínai turista érkezett Budapestre, 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és a magyar érdeklődés is jelentősen nőtt Kína iránt. Ez év májusában újraindult az Air China közvetlen járata a két főváros között, Peking és Budapest 2012 óta testvérváros, az idei Utazás kiállítás külföldi szakmai díszvendége Kína volt és az augusztusi Mesterségek Ünnepén is kiemelt figyelmet kap a távol-keleti ország. 2014-ben Pekingben megnyílt a magyar kereskedőház és magyar kulturális intézet is működik a kínai fővárosban.


Zsao Guangcsao, a Pekingi Városi Turizmusfejlesztési Bizottság tagja, a delegáció vezetője városa sokszínű turisztikai kínálatából egy kisfilmen keresztül adott ízelítőt. Szólt arról is, hogy a jelenleg 72 órás vízummentességet 144 órára tervezik emelni. A 72 órás vízummentességet most tíz kínai városban vehetik igénybe azok a külföldi turisták, akiknek harmadik országba szóló repülőjegyük van. Külön megemlítette, hogy a 2008-as nyári olimpia után 2022-ben a téli olimpiát is ott rendezik.
A Pekingi ajándék márkanév jelenleg több mint 2 ezer zsűrizett terméket tartalmaz, speciálisan a metropoliszhoz kötődő művészeti alkotásokat, iparművészeti és ajándéktárgyakat, helyi kézműves munkákat. A márkanév és logója egyesíti magában a kínai főváros kulturális örökségét, a császári és a népi kézműves kultúrát – Peking és az ország jelképéként.


A rendezvényen bemutattak a városra jellemző több ajándéktárgyat, majd orosztánccal felvezetett kungfu-bemutatók és zenés-táncos produkciók következtek. Zhang Yu Carolyn kínai operaénekesnő nem csak népdalaival bűvölte el hallgatóságát, de citerajátéka is ámulatba ejtő volt. A programot kalligráfiai verseny és tombola zárta.
Bognár Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top