Close

Gyönyörködjünk

terkep ok

jeli1 ok

Szombathely és a Balaton között létezik egy varázskert, a Jeli Arborétum. Az alapítója, a „Virágos gróf”, csak el akarta hozni Magyarországra a növényeivel az örök tavaszt.

jeli2 ok
Nézegessük a csodaszép fotókat, és  legalább terveinkben  álmodjuk meg a személyes látogatást!

jeli3 ok

jeli4 ok

jeli5 ok

jeli6 ok

jeli7 ok

jeli8 ok

jeli9 ok

jeli10 ok

Jeli11 ok

    A „virágos gróf” 1869-ben született báró Ambrózy Lajos és gróf Erdődy Agathe gyermekeként Nizzában, Franciaország mediterrán klímájú vidékén. Később a Vas megyei Tanán nevelkedvén édesanyja különleges módon plántálta belé a növények szeretetét, marékszám hordta kastélyuk parkjába a vadvirágokat, amelyek fiának lelkes közreműködésével el is szaporodtak ott.
    Így nem meglepő, hogy a bécsi középiskolában a botanika lett a legkedvesebb tantárgya. Utazásai közben rabul ejtették Anglia parkjai, Algéria buja flórája, a Földközi-tenger mediterrán növényei, lombhullató örökzöldjei.
    Ambrózy-Migazzi István a csodálatos élményektől elbűvölve, lehetetlent nem ismervén tűzte ki életcélját: elhozni a kontinentális éghajlatú Magyarországra az örök tavaszt.
    1892-ben házasságot kötött Migazzi Antónia grófnővel, akivel még kanári-szigeteki nászútjukon is különleges délszaki növények magjait gyűjtötték, és azokat hazahozva megvetették a jövő örökké zöldellő kertjének alapjait Malonyán.  Az első világháború viszont véget vetett a malonyai kertnek.

fahaz ok

látogatók ok
    A gróf végül Kám község határában találta meg az új helyet különleges növényei számára.

Forrás: jelivarazskert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top