Close

Tömeges vándorlást idézhet elő a trópusokon a globális felmelegedés

Flamingók repülnek a trópusok fölött. Számos fajt, így lehet a flamingókat is kényszeríthet vándorlásra a hőmérséklet, mégha csak kismértékben emelkedik is. Fotó: news.berkeley.edu

A lakosság drámai mértékű csökkenését vetítette előre Mexikóban, Közép-Amerikában, Afrikában, Indiában és a trópusok más térségeiben a globális felmelegedés miatt két amerikai kutató.

Solomon Hsiang, a Kaliforniai Egyetem társprofesszora és Adam Sobel, a New York-i Columbia Egyetem professzora matematikai modellezéssel kimutatta, hogy egy 2 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedéssel is valószínű, hogy egyes trópusi növények, állatok és a lakosság több száz kilométerre távolabbra húzódnak jelenlegi otthonuktól.
Az általuk alkalmazott számítógépes modellezés szemléltette, hogy a trópusok klímadinamikája miként nagyíthatja fel a klímaváltozás földön érzékelt következményeit. Ez azt jelenti, hogy még a legkisebb mértékű klímaváltozásnak is jelentős hatásai lehetnek.

„Nem az egyes fajok migrációs mintáiról készítünk specifikus előrejelzéseket, hanem arról, hogy a geofizikai kényszer – a trópusok melegedése – miatt fognak eltávolodni a fajok otthonaiktól, tulajdonképpen elhagyják a trópusokat az egyes fajok, hogy hűvösebb környezetet találjanak maguknak” – idézte Sobelt a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
Mivel a trópusokon egyformán forróság van, ha csak kismértékben emelkedik is a hőmérséklet, a népesség elvándorol, enyhülést keresve.
A kutatók szerint az egyenlítői sáv szinte teljesen el fog néptelenedni, ami hatással lesz a térség ökoszisztémájára és az ott élő emberekre. Egyes kontinenseken és az óceániai szigetekről a lakosság legalább 1600 kilométer távolságra vagy még tovább fog vándorolni, hogy az általuk eltűrt hőmérsékleten belül maradjon.

A Scientific Reports folyóiratban ismertetett számítógépes szimulációk azt mutatják, hogy a trópusok hűvösebb térségei ezáltal zsúfolttá válnak, ezen térségek népessége akár 300 százalékkal vagy még nagyobb mértékben nőhet. Ilyen népsűrűség mellett még inkább megjelenhetnek a járványok, a létfenntartáshoz szükséges források miatti konfliktusok – figyelmeztetnek a szakemberek, akik nem zárják ki a lakosság szokatlan nagymértékű migrációját.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top