Close

2017-ben is keresik az év madarát

bagoly

 

Három faj; az erdei fülesbagoly, a házi veréb és a tengelic közül választhatják ki az internetes szavazók a jövő év madarát.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát. A madárbarátok 2017-re is három faj: az erdei fülesbagoly, a házi veréb és a tengelic közül választhatnak július 27-ig az egyesület honlapján.

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak.

Magyarországon általánosan elterjedt, de a magasan fekvő, zárt erdőket kerüli.
Legfontosabb táplálékát a kisrágcsálók, az egerek és pockok képezik, de nagyobb éjszakai rovarokat és madarakat is zsákmányol.
Saját fészket nem épít, előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, ragadozómadarak és fehér gólyák gallyfészkeit, alkalmilag pedig a talajon is költhet.

A házi veréb óvilági faj, de a betelepítéseknek köszönhetően világviszonylatban elterjedt. Kedveli az ember közelségét.

vereb

Állománya Nyugat-Európa egyes területein akár felére is csökkent az elmúlt évtizedekben. Hazánkban még sokfelé találkozni vele.
Változatos táplálkozású, a fiókák több állati eredetű élelmet, főleg rovarokat fogyasztanak, míg az öreg madaraknál a növényi táplálékok vannak túlsúlyban.
Fészke rokonaihoz hasonló, gömb alakú, melyet fűszálakból és szénából épít és tollakkal bélel ki. Egy fészekalj 2-7 tojásból áll.

A tengelic egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja.

tengelic

Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi.
Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége.
Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

forrás: MME

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top