Close

Az olívaolajon innen és túl

olivnyito

Ma már egyre népszerűbbek a különféle olajok a hagyományos napraforgó- és olívaolaj mellett. Összeszedtük, hogy melyiket ajánlott sütésre és melyiket inkább hidegen használni, és hogy milyen jótékony hatásuk vannak a szervezetünkre.

Olívaolaj
Olajbogyóból állítják elő préseléssel. Magas az antioxidáns-, valamint A- és E-vitamin tartalma. Esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért jót tesz a szív- és érrendszernek és a koleszterinszintet is csökkenti. Viszonylag alacsony az égésponja, ezért sütni és grillezni nem ajánlatos benne. Helyette használjuk főzéshez, pároláshoz vagy nyersen salátákra, kész ételekre locsolva.

oliv1 

Napraforgóolaj
Talán a legelterjedtebb olaj a magyar konyhák polcain. A szupermarketekben található olcsó, finomított olajok mellett már a bioboltokban is kapható hidegen sajtolt napraforgóolaj. Ez az olaj kiváló akár hidegen használjuk fel például salátákhoz, de süthetünk, főzhetünk, grillezhetünk is benne. A hidegen sajtolt olaj aromásabb, karakteresebb ízű, mint a finomított verziója.

oliv2

Tökmagolaj
Karakteres ízű, sötétzöld olaj. Rendkívül egészséges magas omega6 zsírsav, E- és F-vitamin tartalma miatt. Rengeteg jótékony hatása van a szervezetre. Többek közt segít a prosztatarák megelőzésében, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, terhesség idején segít a magzat idegrendszerének kifejlődésében, lassítja a szervezet öregedési folyamatait. Alacsony fokon ég, ezértinkább nyersen használjuk salátákra, tésztákra, ne süssünk benne.
oliv3

Dióolaj
Sötét színű aromás olaj, amit dióbélből préseléssel készítenek. Omega3 zsírsav, B- és E-vitamin tartalma jelentős. A tökmagolajhoz hasonlóan rengeteg jótékony hatással bír. Magas az antioxidáns tartalma, csökkenti a trombózis esélyét, növeli az agyműködést, külsőleg bőrirritáció kezelésére is használható. Szintén inkábbnyersen használjuk, salátákra, mártásokba, de akár palacsintatésztába is.
oliv4

Mákolaj
A mákszemekkel ellentétben világossárga színű olaj. Rengeteg omega6 zsírsavat és ásványianyagot tartalmaz, többek közt kálciumot, káliumot, vasat, foszfort és magnéziumot. Kifejezetten ajánlott a csontritkulás kezelésére, emellett serkenti az agyműködést, jó hatással van a koleszterinszintre és a vérnyomásra. Fogyasszuknyersen, desszertek és saláták ízesítésére, vagy akár 1-1 kanállal naponta magában vagy kenyérrel.

oliv5

Lenmagolaj
Sárga színű, kicsit kesernyés ízű rendkívül egészséges olaj, amit a konyhán kívül a kozmetikában is felhasználnak magas esszenciális zsírsavtartalma miatt. Többek közt tartalmaz szilíciumot, nikkelt, foszfort, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket. Segíti a hörghurut kezelését, a cukorbetegség megelőzését, gyulladások gyógyulását valamint a vérsűrűség csökkentését. Gyorsítja az anyagcserét, ezért fogyókúrában is ajánlatos használni.Nyersen fogyasszuk.
oliv6

Kókuszolaj
Szobahőmérsékleten nem folyékony ezért közvetlenül salátákra nem ajánlott használni, mivel a hideg zöldségekre öntve hamar megszilárdul, de már 25-30°C fokon felolvad. A többi olajhoz képest viszont magasabb az égéspontja így kiválóan lehet benne sütni, főzni, így például jó növényi helyettesítője lehet a vajnak. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy serkenti az anyagcserét és a pajzsmirigy működését is javítja, valamint több mint 90 %-ban telített zsírokat tartalmaz.

oliv7

Forrás: TVE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top