Close

Meghalt Románia legidősebb lakosa, egy 109 éves magyar asszony

Fotó: argument-cs.ro

A bánsági Karánsebesen (Caransebes) életének 109. évében meghalt Románia legidősebb lakosa, Szemenyei Margit – közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

A magyar nemzetiségű, római katolikus vallású Szemenyei Margit az Arad megyei Kisjenőn (Chisineu Cris) született, 1907. augusztus 15-én, Borosjenőn (Ineu) járt iskolába. Az első világháború után került Karánsebesre, amikor édesapja az ottani bútorgyárban vállalt munkát. Ő maga is gyári munkás volt több évtizeden át.
Az egyik videómegosztó portálon látható az a kisfilm, amelyet a 108. születésnapján készítettek. Az idős nő unokája segítségével, de a saját lábán ment ki a házból, hogy az udvaron fogadja Karánsebes polgármesterét, aki a köszöntésére érkezett. Előbb magyarul szólt a polgármesterhez, aztán románra váltott.

A bánsági kisváros önkormányzata évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy az idős lakosokat születésnapjukon annyiszor ezer lej (70 ezer forint) készpénzzel köszöntik fel, ahány évvel meghaladták a százat. A város polgármestere tavaly a torta és a virágcsokor mellett 8000 lejt (560 ezer forintot) vitt borítékban Szemenyi Margitnak.
A matróna 108. születésnapján az egészséges táplálkozást tartotta a hosszú élet titkának. Sok tejet ivott és elsősorban a háztáji gazdaságban termesztett zöldségeket, az ott nevelt állatok húsát ette.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top