Close

Ez itt most Prága 1. rész – Kocsmatúra

Úgy hírlik, jóféle sörök találhatók a prágai kocsmákban. Ne is szaporítsuk tovább a szót, vágjunk bele a kocsmatúrába.

 

 

1. A hely: Vzorkavna

Hol található: Národní 339/11, Praha 1-Staré Město, Nemzeti Színház közelében

Mitől különleges: Underground, alter, fiatalság-bolondság

 

Földalatti, változatos termekkel rendelkező, a falakat különböző stílusú grafikák által borított kocsma az első hallásra egy életre megjegyezhető Vzorkavna. A belépéskor be kell fizetni egy összeget, amiért egy érmét kapunk, amivel a befizetett összeget leihatjuk. Az első élményem a bejárati lépcsőn lefele haladva az az irgalmatlanul tömény – az Így jártam anyátokkal egyik része után szabadon – ’szendvicsszag’ volt, ami azonnal megcsapta az orromat. A kocsmában akadnak, akik a barátaikkal beszélgetnek néhány sör mellett, mások társasjátékoznak, megint mások gitárt pengetnek, igazi klubhangulata van a helynek. Egyik alkalommal, amikor ott jártam, két fiatal srác lépett fel az egyik kisszínpadon, és nagyon jól hangulatú blues-jazz dalokat játszottak.

 

 

 

2. A hely: Konirna Café – bistro

Hol: Amenska, Staré Mesto – Károly híd közelében

Mitől különleges: Iszunk, mint a ló

 

Amúgy azt vágod, hogy most egy istállóban vagyunk?”. Nos… nem. Ha nem hívják fel rá a figyelmemet, simán megittam volna néhány sört és kijöttem volna a helyről úgy, hogy nem tűnik fel, hogy a csupán néhány négyzetméternyi kocsma egy istállóból lett átalakítva. A lovak itatói a nevükkel együtt a falon vannak, és az az érzése az embernek, hogy az esti zárás után valóban itt térnek nyugovóra a nevezett állatok. Barátságos felszolgálás, autentikus cseh nevű lovak (például Incitata, Zeleznik és Jurasek) táblái a falon, és hogy adjanak a szürrealitásnak is, a sarokban egy bojler figyel minket indokolatlanul. A sörön kívül lehet kapni koktélokat, kávét, valamint különböző ételeket is. Lehet, hogy én vagyok túlságosan előítéletes, de a biztonság kedvéért ezeket inkább más helyütt próbálnám ki.

 

3. A hely: Nová Vytopna Restaurant

Hol: alác Fénix, Václavské nám. 802/56 – Nové Město, Nemzeti Múzeum közelében

Mitől különleges: Kisvasút

 

Voltál már abban a kocsmában, ahol kisvasúton hozzák a sört?” Hogy végre igennel tudjak felelni a több ismerősömtől hallott kérdésre, és nem mellesleg, mivel érdekesen is hangzik, a Nemzeti Múzeum közelében található Vytopna kocsmába is betértem. Igen, a kért italokat az asztal melletti sínen hozza egy kisvonat – meg kell hagyni, valóban hangulatos hely.

 

Az én figyelmemet azonban inkább az a tábla kötötte le, ami rossz hír a felelőtlen szülőknek: ezen a helyen foglalkozni kell a gyerekkel, mert a kocsma sajnos nem fog helyettük:

 

 

4. A hely: Pivovarský klub

Hol: Karlin, Křižíkova 272/17, Florence buszmegálló közelében

Mitől különleges: Rengeteg sör egy helyen

 

Ha igazán sokféle cseh sört akarunk kipróbálni, a nemzetközi buszmegálló közelében található sörfőzde klub talán az egyik legalkalmasabb hely erre. Középkori hangulat és sok sör – többet nem tudok erről a helyről mondani. Talán nem is kell.

 

 

 

5. A hely: Restaurace U Staré Pošty

Hol: Opletova 17, Nemzeti Múzeum közelében

Mitől különleges: Ahol az ősök szelleme jár…

 

A Staré Pošty kocsma és étterem valójában egyáltalán nem különleges hely, rengeteg hasonlót találunk Prágában. Azért írok róla mégis, mivel a város hangulatát itt éreztem először igazán. Valahogy úgy tűnt számomra, a cseh társadalom képviselteti itt magát teljes valójában: fiatalok, akik egyetemi előadás után isznak egyet, munkások, akiknek egy nehéz munkanap után szinte már egyértelmű, hogy idejönnek. Valamint nyugdíjasok, akik szemben a magyar átlagnyugdíjasokkal, megtehetik, hogy legalább néha itt ebédeljenek és megigyanak egy korsó sört. A hely úgy néz ki, ahogy elgondolásom szerint kinézhetett több évtizede is. Több hónap után most érzem magam először furcsán, mert bár hallom, de nem értem, vajon minek örül az a társaság a közelben levő asztalnál, és mi miatt vág olyan keserves arcot az a szemközti férfi. Vajon ugyanazt az örömöt érzik itt az emberek, mint mi magyarok? Mit jelent számukra a fájdalom? Ők is sírva vígadnak, vagy ez kizárólag ránk jellemző? Vagy talán csak volt jellemző? Ugyanazt érzik itt, amit néhány évtizeddel ezelőtt éreztek? A prágai tavasz eltiprása idejében hogy nézhetett ki itt egy nap? Talán nem is értelmetlen trágárkodás a híres „ne fütyülj” jelenet Jancsó filmjében, mert tényleg létezhetnek olyan helyek, ahol az ősök szellemei járnak – lehet az akár egy temető, mint a filmben, vagy egy kocsma is…

Ja, igen, szóval ez is jó hely, ide is érdemes betérni.

 

 

Talán lassan ideje haza indulni, kicsit már sokat ittam.

 

 

A következő prágai bejelentkezés még májusban meg fog történni. Az előzővel ellentétben ezúttal megtartom az ígéretem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top