Close

A jemeni polgárháború pusztítására hívja fel a figyelmet a British Museum kiállítása

Szanaa város tavaly szeptemberben egy légicsapás után. Fotó: theguardian.com

Egy 2300 éves jemeni műtárgy kiállításával hívja fel a figyelmet a londoni British Museum az arab országban dúló polgárháború kulturális örökségeket is érintő pusztítására.

A brit intézmény a világ más nagy múzeumaival, köztük a párizsi Louvre-val, a szentpétervári Ermitázzsal és a New York-i Metropolitannel közösen vesz részt az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) kezdeményezésében, amelynek célja, hogy kiállításokkal és egyéb rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a régészeti és építészeti szempontból is jelentős, több ezer éves jemeni területek pusztulására.

A 2014 óta tartó polgárháborúban az érintett területek egy része a szemben álló felek, valamint az elszenvedett légicsapások áldozataivá váltak – írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.
A British Museum közel-keleti részlegének vezető kurátoraként dolgozó St John Simpson szerint károkat szenvedtek ókori várak és erődítmények, templomok, szúfi szentélyek, városfalak, Szanaa világörökségi részének lakóterületei és a dél-jemeni Taizzban lévő nemzeti múzeum is.

Simpson szerint a múzeumokat, történelmi épületeket és régészeti lelőhelyeket érintő pusztítás jóllehet elenyészőnek tűnik az emberi szenvedéssel összehasonlítva, de ettől még bűntettnek számít. Mint hangsúlyozta, a nemzetközi múzeumközösségnek morális kötelessége biztosítani, hogy ez a rombolás ne merüljön a feledés homályába.
A British Museum 2300 éves jemeni műkincse egy szakállas férfi portréja, amelyet egy régebbi kalcitfaragványról lefejtett és simára csiszolt kődarabból készítettek. A tárgyat, amely feltehetőleg egy ősi temetőből származik, először állítja ki a múzeum, amely egy magángyűjtőtől vásárolta meg a leletet.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top