Close

El a kezekkel a gépemtől!

del04

5 tipp, hogy biztonságban tudd a laptopod

Lakásunkat, autónkat igyekszünk minél szigorúbb védelemmel ellátni. Vajon ugyanezt megtesszük a laptopunk esetében is? Ma már kiemelten fontos, hogy adatainkat biztonságban tudjuk, és megvédjük az esetleges támadásoktól – különösen, ha a munkahelyi anyagainkat is a saját gépünkön tároljuk. A Dell szakértői szerint már néhány egyszerű óvintézkedés is sokat segíthet, érdemes tehát megfogadni a következő tippeket.

Szó mi szó, kell a jelszó
Az adatvédelem első számú szabálya a jelszóhasználat, még az irodában is. Ezzel az apró lépéssel máris védelmet nyújthatunk gépünk tartalmának. Ügyeljünk rá, hogy készülékünket és hálózatainkat egyaránt ellássuk kóddal. Az ideális jelszó könnyen észben tartható, de mások számára nehezen fejthető meg: lehetőleg használjuk kis- és nagybetűk, valamint számok kombinációját.

Magánhálózatok előnyben!
Szabadidős vagy üzleti utazásaink, egy-egy „home office” nap alkalmával gyakran vesszük igénybe a nyilvános, idegen WiFi hálózatokat. Habár ezek legtöbbször térítésmentesen érhetőek el, adatbiztonsági szempontból nem ajánlatosak, hiszen zöld lámpát adhatnak a hackereknek. Törekedjünk a virtuális magánhálózatok használatára, hogy adataink ne kerüljenek nem megfelelő emberek kezébe. A VPN (vagyis távoli hozzáférés) segítségével bárhol kényelmesen internetezhetünk, de a mobil router alkalmazása is biztonságos.

dell0426

Csak a tűzfalamon át!
A biztonság internethasználat ma már elképzelhetetlen tűzfal nélkül. Az illetéktelen behatolók különböző vírusokkal és eszközökkel könnyedén megtalálják a védelem nélküli gépeket. A támadók ellophatják céges és személyes adatainkat, lefagyaszthatják a gépünket, vagy akár törölhetik is annak tartalmát, amely hatalmas károkhoz vezethet. A tűzfal használata egyszerű, mégis nagymértékben csökkenti a fertőzésveszélyt. Szerencsére a legtöbb laptopon, így a Dell készülékein is előre telepítik a tűzfalat, nekünk csak arra kell ügyelnünk, hogy be is legyen kapcsolva.

A laptopunk nyomában
Készülékeink gyakran válhatnak tolvajok célpontjává, legfőképpen utazáskor. Felmérések szerint laptopjaink nagy része a reptereken tűnik el. Szerencsére rengeteg olyan alkalmazás áll rendelkezésünkre, amelyek segíthetnek megakadályozni a lopást, vagy időben megtalálni az eltulajdonított készüléket. Egyes programok riasztást küldenek okostelefonunkra, ha laptopunk a megadott távolságon kívülre kerül, míg más telepített szoftverek lehetővé teszik számunkra, ha gépünk még nem kapcsolt ki, laptopunk pontos tartózkodási helyét. Ilyen például a Dellnél elérhető Computrace Data protection szoftvercsalád, amely felhő alapú technológiával segít megtalálni az ellopott készüléket.

dell04262

Ha biztosra akarunk menni
Ha céges számítógépünket az irodán kívül is használjuk, mindenképpen lássuk el fokozott védelemmel. Az XPS 12 laptopra például a Dell már gyárilag telepíti Data Protection szoftvercsomagját, amely kombinált funkciókkal, többek között adataink titkosításával és a kártékony vírusok kiszűrésével biztosítja készülékünk védelmét, észrevétlenül menedzseli a meghajtók titkosítását, valamint biztonságos csatornát nyújt az internetezéshez. Így otthon is nyugodt szívvel használhatjuk céges készülékünket, és biztonságban tudhatjuk annak tartalmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top