Ring Magazin

Hétfô, 2018. Október 15.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Programok Haegeum?

Haegeum?

E-mail Nyomtatás PDF

A címben említett szó egyáltalán nem hangzik ismerősen errefelé, azonban egy koreai hangszert takar, amelynek egyik legismertebb művésze lép fel április 25-én a Budapest Music Centerben.

A haegeum (ejtsd. hegüm) hagyományos koreai hangszer, amelyet már a Goryeo dinasztia idejében is használtak (i.sz. 918 - 1392). Hegedűhöz hasonló, rúd alakú hangszer, amely közel két oktáv terjedelemben két, fa vonóval megszólaltatott selyemhúr által ad ki hangot. A múltban kiemelkedő szerepet játszott a koreai királyi udvar együtteseinek előadásaiban, ma pedig az egyik leginkább alkalmazkodó és sokoldalú hangszernek tekintik, legyen szó akár hagyományos koreai zenéről, akár nyugati jazzről.

Ennek a vonós hangszernek az egyik legismertebb és legjellegzetesebb művésze Kang Eun-il. Olyan zenei úttörő, aki hírnevét a haegeum különlegességére építette fel, megteremtve általa a koncertjei során élvezhető fúziós zenei stílust. Rendkívüli stílusban ötvözi a hagyományos koreai zenei motívumokat a modern műfajokkal és hangzásvilággal. Számos alkalommal dogozott együtt olyan világhírű művészekkel és együttesekkel, mint Bobby McFerrin, Luciano Pavarotti, Quincy Jones, Pat Metheny, a New York-i Filharmonikusok, a KBS Koreai Tradicionális Zenekar, vagy a Yoshida Brothers és a Salta Cello.

A Kang Eun-il HaegeumPlus formáció több műfajt ötvöz, zenéjüket a haegeum mellett más keleti és nyugati hangszerekre komponálva. Zenéjük kommunikáció, túl időn és téren, visszatekintés a hagyományos koreai zenére, a jelenen keresztül a jövő felé, egyensúlyra törekszik a hagyományok és a modern kor között.

A koncerten Kang Eun-il mellett fellépnek még: Park Ji-Young (piri, taepyungso, saenghwang), Chae Ji-hye (zongora), Go Geom-jae (nagybőgő), Kim Pyong-suk (janggu, ütősök). Az együttes koordinátora: Ju Hong-mi.

A HaegeumPlus koncertje április 25-én, 19:00-kor kezdődik a Budapest Music Centerben (9. kerület, Mátyás utca 8.). A belépés ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges hozzá a Koreai Kulturális Központ oldalán.

Fejes Imre, Molnár Gergő István


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

cimlap 2018okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 693 vendég böngészi

bav logo kicsi banner