Close

MNB: hat és fél éves mélyponton a devizatartalék

devizatart

Tavaly december végére 30,322 milliárd euróra, hat és fél éve, 2009 közepe óta nem látott alacsony szintre süllyedt a jegybank devizatartalékainak szintje – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken közölt legfrissebb előzetes adatokból. Decemberben 2,818 milliárd, a teljes múlt évben 4,256 milliárd euróval apadtak a tartalékok.

A tartalékok decemberi csökkenésében meghatározó szerepet játszott, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Magyar Államkincstár (MÁK) devizaműveletei csaknem 1,6 milliárd euróval csökkentették a devizakészleteket, amiből mintegy 1 milliárd euró a Prémium Euro Államkötvények (PEMÁK) lejáratához, a fennmaradó változás nagy része pedig a keresztárfolyamoknak az ÁKK MNB-nél vezetett számláján bekövetkezett mozgásához kötődött – magyarázta a jegybank.
Az MNB-nek a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswap ügyleteinek lejáratai mintegy 200 millió euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek csaknem 500 millió euróval csökkentették a devizatartalékot. Kisebb mértékben egyéb tényezők – mint a kamatfizetések vagy a keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődések – is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez – közölte az MNB.
A devizatartalékok decemberi zsugorodása az egész tavalyi évben a legnagyobb változást hozta, a következő kiugró, 2,387 milliárd eurós csökkenés júniusban következett be, amikor 1,4 milliárd euróba került a deviza jelzáloghitelek forintosításához kapcsolódó swapügyletek lejárata, illetve lejárat előtti lezárása.

 

MTI 2016. február 5.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top