Close

A papír két oldala

Ismert a történet: Hosszú Katinka a média szeme láttára tépte szét azt a szerződést, amelyet a Magyar Úszószövetség ajánlott neki. Eme teátrális mozdulat értelme megkérdőjelezhető, de a célt elérte vele, mindenki hallott az esetről.

12 millió forintos támogatásért annyit kértek cserébe, hogy szerepeljen a 2017-es budapesti úszó-világbajnokság promóciójában. Nem nagy ár, igaz? Katinka viszont azt mondta, nem kéne az elvileg felkészülésre szánt támogatást semmilyen külön feltételhez kötni, az eredményei magukért beszélnek. Hajlok rá, hogy az érve is leúszná az európai élmezőnyt a medencében, hiszen egyre-másra szállítja az érmeket az „Iron Lady”.

Ráadásul, mint mondta, nem is kérte azt a pénzt. Annak a 12 milliónak ugyanis jobb helye lenne a fejlesztésekben, amelyeket minden úszó élvezhetne. Katinka azt sérelmezte, hogy az uszodák és az úszóképzés technikai körülményeinek javítása helyett, illetve a saját fejlődését segítő berendezések biztosítása helyett „szúrná ki a szemét” a MÚSZ ezzel az összeggel. 

Mindezzel nincs gond, de ezzel nem érte volna el a jelenleg is érezhető hatást. A nyelvezet és a tettei kellettek ehhez főként. A szerződés nyilvános széttépése, és utána a szövetség súlyos szavakkal illetése. A szavai súlyát bizonyítja, hogy ennek hatására Kiss László szövetségi kapitány le is mondott, úgy kellett őt visszahívni. Innentől pedig jött a meg nem értés és a sértődöttség, ami még mindig tart. A szövetség azt mondja, nem érti, miért ideges Katinka, hiszen amit kért, azt meg is kapta. Megkapta a külön helyiséget a Komjáti uszodában, megkapta a drága pénzen külföldről behozott vízalatti kamerarendszert. Hosszú az előbbit tagadta, utóbbi helyett pedig állítása szerint mozgáselemző szoftvert kért.

Nem húznám rögtön a medencén végighúzott vizes lepedőt a szövetségre, mert laikus vagyok a témában, de itt úgy látszik, hogy muszáj lövészárkot választani: vagy jóhiszeműek leszünk és nem értjük, mi nem tetszik a mi Vasladynknek, vagy a bajnok oldalára állunk, és ezen az ágon egészen az „ezért tart itt az ország” szintig elmehetünk. A közösségi média egyértelműen az utóbbi árokból figyel, a digitális „nép” szemében egy hős lett, aki nem hajlandó alább adni az igényeiből és több gerinc szorult bele, mint a teljes politikai vezérkarba. Ismert hasonlat lett az, hogy „széttéplek, mint Katinka a szerződését”.

Mindenesetre a tény jelenleg az, hogy Hosszú Katinka mostanában nem áll szóba az Úszószövetséggel. Csak remélni tudom, hogy ez a szembenállás nem tart sokáig, és nem befolyásolja az olimpiai teljesítményét.

Molnár Gergő István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top