Close

Nem lesz újabb orosz-európai paktum

 MOSZKVA — Vladimir Putyin orosz elnök csütörtöki nyilatkozata szerint, készen állt arra, hogy koordinálja és felügyelje azokat a tüntetéseket, melyek az Iszlám Állam USA bírálatából fakadtak. Támogatói figyelmeztették ugyan, hogy azon intézkedései mint példának okáért a törökökkel szembeni szankciók, könnyen tönkretehetik a tervezett együttműködő stratégiáját–állítják a Washington Post újságírói, Andrew Roth és Karla Adam. Mit enged meg a francia elnök és mit lép az orosz ezek után?

 

 
 Hosszas francia tárgyalásokat követően, melyeket Putyin orosz elnök Françoise Hollande francia elnökkel folytatott a Kremlin-ben, az orosz elnök eképpen összegezte tevékenységét: „Készen állunk arra, hogy együttműködjünk azzal a koalícióval, melynek vezérkarát jelenleg az Egyesült Államok irányítja.”
Ez volt a Washington Post szerint az a „legegyenesebb” vagy „legelkötelezettebb” kiállás, mely egyesítheti Oroszország és a Nyugat erőit, előszőr a Krím kérdésben, 2014 óta.
 
Mégis távol áll még az orosz attól, hogy igazi koalíciós partnerként viselkedjen, vagy hogy mindezt egy újkeletű nagykoalicióként definiálni tudja a szír kérdésben való összefogás stratégiai alapú politikai paktum egy részelemeként.
A nézet- és érdekkülönbségek mélyreható volta az orosz fél és a nyugat politizálása mögött nem tüntek el, tovább szítják a háborús övezet Bashar al-Assad elnök által vezetett támadó politikáját.

Holland elnök szerint, Franciaország készen áll a harcra, Oroszország oldalán, de hozzátette: „Természetesen, Assad nem játszat semmiféle politikai hatalmi szerepet ebben ez országban soha.”

Mivel az orosz közbelépés Szíriában megtörtént, két hónappal ezelőtt, Moszkva és Washington jelenleg egyezkedik, hogyan tudná „konfliktus-mentesíteni” a légteret.
De együttműködő készségéről még egyik sem tett tanúbizonyságot.
Holland elnök megérkezett Moszkvába, Obama elnöknél tett látogatását követően, a terrortámadás pedig November 13. érte el Párizst. Franciaország hirtelen megtagadott mindenféle szír együttműködést, és nem hajlandó további támogatáson mégcsak gondolkodni se. Hogyan tovább?
 

 

Az orosz légitámadásról a forrásanyagot angolul tanulmányozhatják az alábbi linken: „Moscow is Ready to coordinate with the West over Strikes on Syria, Putyin says”

Forrás: Washington Post, issue: Friday, 27th November. 

https://www.washingtonpost.com/world/russia-targets-turkish-economy-in-retaliation-for-downing-of-warplane/2015/11/26/b0fb7fac-9433-11e5-a2d6-f57908580b1f_story.html?wpisrc=nl_az_headline

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top