Close

Olimpikonok díjazták az italos karton szelektív gyűjtés bajnokait

Mindenki ismeri a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit. Mindenki tudja, hogy a papírhulladékból doboz és más papírtermék készül és ezzel a fák százezrei élhetnek tovább. A fák növekvő lombjai oxigént és hűs árnyékot adnak életünk és kirándulásaink során. Az elméleti környezettudatóságunk ellenére hazánkban évente kibocsátott 12.000 tonna italos kartondobozból csak 2.800 tonnát gyűjtünk vissza e hulladéktípusból.
A visszagyűjtés növelésének érdekében az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) elindította az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK, amely során a játékosok vidám és interaktív formában tanulhatták meg az italos karton szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának helyes lépéseit, míg a környezetvédelmi kvízek teljesítése révén új és fontos ismeretekre tehettek szert. A kezdeményezés népszerűsítéséhez hét olimpikon Kovács „Kokó” István ökölvívó, Csernoviczki Éva cselgáncsozó, Kovács Katalin kajakozó, Nagy Tímea vívó, Kammerer Zoltán kajakozó, Kökény Roland kajakozó és Pars Krisztián kalapácsvető – is csatlakozott, hogy együtt álljanak ki a szelektív hulladékgyűjtés ügye mellett.
 
2015. november 24 –én kedden, olimpiai bajnokoktól vehették át a „Szelektív gyűjtés bajnoka 2015” szimbolikus aranyérmet azok, akik a legjobban szerepeltek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) egyhónapos online játékában. Az IKSZ célja a rendhagyó akcióvalamelyet szakmai partnerként az FKF Zrt. is támogatottaz volt, hogy tovább növelje az italos karton hulladék jelenleg 23%-os visszagyűjtési arányát hazánkban. Ha az „ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK” akcióban résztvevő minden játékos és családja szelektíven gyűjti az italos kartondobozt, akkor évente közel 200.000db gyümölcsleves és tejes kartondoboz kerülhet visszagyűjtésre és újrahasznosításra.
 
„Az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK nevű akciónk elindításakor a célunk az volt, hogy szórakoztató formában juttassuk el fontos üzenetünket fiataloknak és felnőtteknek egyaránt: az italos karton szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. Egy hónap alatt a Facebook oldalunk kedvelői köre1.000 fővel bővült és közel 1.400 résztvevő játszott, izgult és taposta laposra az italos kartont. Reméljük, ez azt jelenti, hogy mostantól minden Facebook játékosunk és családjaik szelektíven gyűjtik ezt a hulladékot, és így közel 200.000db (vagyis 6 tonna) italos kartont hasznosíthatunk újra.” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója„Bízunk továbbá abban, hogy a környezetvédelmi ismeretek játékos formában való átadásával az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK is hozzájárul majd hosszú távú célunkhoz, hogy az italos karton hazai 23%-os visszagyűjtési aránya 2020-ra 50%-ra növekedjen. Napjainkban több mint 5 millió magyar felhasználó cseveg, játszik és tájékozódik a Facebookon: ha minden magyar felhasználó havonta csak egy gyümölcsleves vagy tejes dobozt gyűjtene szelektíven, akkor éves szinten 1.800 tonna italos kartont hasznosíthatnánk újra, ami eléri a Budapesten jelenleg visszagyűjtött teljes mennyiséget!” – tette hozzá az igazgatóasszony.  
 
„Nagy örömmel támogattuk az IKSZ kampányát, mert nemcsak fontos környezetvédelmi szemléletformáló célt szolgál, de a mi munkákat is segíti, ugyanis ha mindenki tudja, hogy Budapesten a kék fedelű hulladékgyűjtőben, a papírral együtt gyűjtjük a gyümölcsleves és tejes dobozokat, úgy munkatársainknak is könnyebb dolga lesz a későbbi szétválogatás során” mondta Dorogi Gabriella, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kommunikációs igazgatója. – „A hulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása, fővárosunk tisztasága közös ügyünk, amelyhez az első lépést mindig saját otthonunkban kell megtennünk.”
A  díjátadó olimpikonjaink „célba dobó” versenyével zárult, melyet Pars Krisztián kalapácsvető nyerttermészetesen. Az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK nyereményekért folyó akciója lezárult, a játék továbbra is elérhető és játszható, így azok is kipróbálhatják, akiknek eddig még nem volt alkalmuk online laposra taposni az italos kartont. Reméljük, hogy nem csak a virtuális világban környezettudatosak a játékosok, hanem a valóságban is.
 
Gyűjtsük tudatosan szelektíven a hulladékot és érezzük játéknak. Mert ebben a játékban mindenki nyertes!
IKSZ Egyesülés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top