Close

Párizsi terrortámadás: 130-ra emelkedett a halálos áldozatok száma

Százharmincra emelkedett az egy héttel ezelőtti párizsi merényletek halálos áldozatainak száma – közölte Manuel Valls francia miniszterelnök pénteken a szenátusban.

„A terroristák kíméletlenül öltek, 130 életet elpusztítva” – mondta a kormányfő a rendkívüli állapot három hónapos meghosszabbításáról szóló törvénytervezet felsőházi vitájában.
A hivatalos adatok eddig 129 halálos áldozatról és 352 sebesültről szóltak. A miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy a sérültek közül egy kórházban ápolt ember pénteken meghalt.
„Még sokan küzdenek az életükért” – mondta a kormányfő.
„A szükségállapot volt az azonnali, erős, hatékony válasz honfitársaink védelme érdekében és azon fanatikus egyének, bűnözők megállítására, akik tönkre akarják tenni a hazánkat, az értékeinket, a demokráciánkat” – hangsúlyozta Manuel Valls.
A parlament alsóháza, a nemzetgyűlés csütörtökön jelentős többséggel megszavazta a javaslatot, amely alapján a kormány a rendkívüli állapotot november 26-tól február végéig hosszabbítaná meg.
Az új törvényre azért van szükség, mert a jelenlegi jogszabály szerint a rendkívüli állapot 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg. Francois Hollande államfő november 14-én 0 órakor hirdette ki a rendkívüli állapotot 12 napra.
A rendkívüli állapot keretében a gyanús viselkedésre okot adó emberek ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendelhet el a belügyminisztérium, amely feloszlathat radikális eszméket hirdető csoportokat, bezárathat mecseteket.
A múlt pénteki támadássorozatot követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében eddig közel nyolcszáz helyen tartottak házkutatást a rendőrök, kilencven embert őrizetbe vettek és 157 embert házi őrizetbe helyeztek.
Tíz év után először pénteken kijárási tilalmat is elrendeltek egy francia városban, a 25 ezer lakosú Sensban az ország középső részén. Az intézkedést, amely este 10 óra és reggel 6 között a város egyik negyedének teljes lakosságára vonatkozik, azután rendelték el, hogy egy házkutatás során péntekre virradó éjjel fegyvereket és hamis személyi okmányokat találtak a negyed egyik lakásában.
A rendkívüli állapot keretében a helyi prefektusok bizonyos helyeken és bizonyos időszakokban teljesen megtilthatják a gépkocsi- és gyalogos forgalmat, lezárhatnak egy teljes környéket. Erre utoljára a tíz évvel ezelőtti külvárosi zavargások idején volt példa néhány párizsi elővárosban.
A bretagne-i régióhoz tartozó Brest városának mecsetében is házkutatás volt péntekre virradó éjjel. Ezen az imahelyen prédikál egy szalafista imám, Rachid Abou Houdeyfa, akinek radikális nézetei korábban vitákat váltottak ki a közösségi oldalakon.
A párizsi régió nyugati részén, Orne megyében pedig annak a francia dzsihadistának az unokahúgánál volt házkutatás, akinek a hangja hallható azon a felvételen, amelyben az Iszlám Állama dzsihadista szervezete magára vállalta a párizsi merényleteket. A nő lakásában és autójában „több fegyvert is találták” – közölte a helyi prefektúra.
Szerdán a Lyonhoz közeli Feyzin városában vádat emeltek egy férfi ellen radikális iszlamista mozgalom támogatása miatt, miután otthonában egy egész „fegyverarzenált” fedeztek fel, benne egyebek közt egy rakétavetővel.
A normandiai Caen ügyészsége azt közölte pénteken, hogy egy 18 éves gimnazistát letartóztattak, amiért terrorizmus dicsőítő bejegyzéseket írt a Twitteren, az ügyet december 10-én tárgyalja a bíróság.
Közben folytatódtak a megemlékezések a merényletek áldozatainak emlékére. Péntek délelőtt Calais-ban az illegális migránstáborban mintegy száz migráns emlékezett meg csendben az egy héttel ezelőtt Párizsban megölt 130 áldozatról.
„Testvériek vagyunk Franciaországgal, megértjük a tragédiát, amit az itteniek átélnek, minket is az Iszlám Állam üldöz, ezért menekültünk el a hazánkból” – mondta a Le Monde című napilapnak a megemlékezést szervező 47 éves iraki kurd Ako. Este Párizs Montreuil nevű elővárosban lesz megemlékezés.
A zenei producerek szakszervezete pénteken azt közölte, hogy a terrortámadások óta, amelynek egyik helyszíne a Bataclan rendezvényterem volt, nyolcvan százalékkal visszaesett a párizsi koncertek látogatottsága.

***

Hivatalos megerősítés: Meghalt Abaaoud, a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője

 

Azonosították Abdelhamid Abaaoud-t, a múlt heti 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjét a Saint-Denisben megölt terroristák között – közölte Francois Molins párizsi ügyész csütörtökön.

A közlemény szerint „az épületben talált, egyik szétlőtt holttestről van szó”. A belga állampolgárságú dzsihadistát DNS-minták alapján azonosították, amelyek szerepeltek az európai titkosszolgálatok nyilvántartásában.
Az ügyész már szerda este megerősítette, hogy a Saint-Denis sétálóutcájában végrehajtott akció célpontja a 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud volt, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai „hóhérának” és európai toborzójának számít. A hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet.  
Francois Molins megerősítette, hogy a Bataclan koncertterembe behatolt terrorkommandó egyik öngyilkos merénylőjének egy szemetesben megtalált telefonján talált utolsó SMS vezetett nyomra. Az üzenet címzettje abban a lakásban tartózkodott, ahova a kommandósok hajnalban betörtek.
A francia televíziókban megkérdezett elemzők szerint a titkosszolgálatok óriási hibájára utal az, hogy a körözött dzsihadista Szíriából el tudott jutni Franciaországba.
A férfi ugyanis 2013 elején utazott Szíriába, ahonnan még annak az évnek a végén Görögország érintésével tért haza Belgiumba, majd újra elutazott anélkül, hogy a belga hatóságok őrizetbe vették volna. 2014 márciusában az Iszlám Állam egyik propagandafilmjében látható, amint az általa megölt emberek holttestét szállítja egy autóval. Abdelhamid Abaaoud 2015 februárban azzal dicsekedett egy iszlamista magazinnak, hogy problémamentesen utazgat Szíria és Belgium között.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top