Close

Mihez kezdjünk a szabadidőnkben?

Érezted már, hogy a szabadidőd haszontalanul telt, gyakorlatilag semmit sem tettél, és valahogy tartalmasabban kellett volna töltened? Amennyiben igen, a következő cikk néhány tippel abban igyekszik segíteni, hogy a jövőben minél kevesebbszer, vagy egyáltalán ne legyen ilyen érzésed.

 

Via ferrata

Ha szereted a mozgást és úgy érzed, a munkahelyed, vagy az iskolád nem jelent számodra kellő adrenalint, akkor kiváló lehetőség lehet a Via ferrátázás. Na jó, de mit is jelent ez? Maga a kifejezés olasz eredetű, vasalt utat jelent. A hegymászásnak az egyszerűsített változatáról van szó, amikor a kijelölt hegyi útvonalon előre kiépített fémkábeleken, lépcsőkön és olykor hidakon kell haladni. Közben egy előre odakészített kötél folyamatosan az útitársunk, a karabinert erre a kötélre csatlakoztatva érhetjük el azt, hogy mindig biztosítva legyünk, így egy óvatlan mozdulat után sem kell tesztelnünk, hogy kibírunk-e mondjuk egy 1000 m-es zuhanást. A felszerelés technikai része tehát nagyon hasonlít a kalandparkokban használatoshoz, viszont természetes környezetben, valódi hegyeket, vagy hegyszakaszokat mászhatunk meg. Még csak néhány alkalommal vettem részt ilyenen, ez alapján úgy gondolom a különböző nehézségi szintek közül („A”-tól „F”-ig vannak szintezések, ez utóbbi a legnehezebb) a „C” ajánlható kezdők számára is, és aki kicsit már belejött, annak a „D”-s szakasz sem fog nehézséget okozni. Az „E” szakasz esetében már kevés a kiépített segítség, ilyen terepen már főleg tele talppal a hegy szinte függőleges felületének, enyhén pucsítós pozícióban lehet csak előrejutni. Van valami felemelő abban, amikor az ember teljesen elfelejti a hétköznapok gondjait, és átadja magát a változatos terepnek, gyönyörű kilátásnak, és az olykor a kihívást jelentő szakaszoknak, melyek teljesítése egy baráti sörözés alkalmával is kiváló téma lehet. Hol keressünk ilyen lehetőséget, amennyiben kedvet kaptunk rá? Jelenleg már több európai országban is nagy népszerűségnek örvend a ferratazás: Olaszországban, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Szlovéniában, Lengyelországban és Spanyolországban is fellelhetőek ilyen utak. Ha nem akarunk messzire utazni, akkor Ausztriában a magyar határhoz közeli Rax-hegység, vagy a délebbre található Hohe Wand is kiváló lehetőséget nyújt. Amennyiben határátlépés nélkül szeretnénk részt venni Via Ferratán, szerencsénk van, a közelmúltban Magyarországon is nyílt kettő útvonal: Cseszneken valamint Tatabányán.


 

Túrázás

Amennyiben jobban szeretjük a vízszintesebb terepet, országunk a túrázás szempontjából még jobb lehetőségeket kínál. Nehéz lenne felsorolni az összes olyan vidéket, hegységet, dombságot, amit érdemes bejárni, csak ízelítőnek gondolhatunk a Balaton-felvidéki tanúhegyek szépségeire, vagy a tihanyi Belső-tó környékére, a Budapestet körülölelő hegységekre, vagy akár a Börzsönyre a remekül kiépített útvonalaival, erdei mozdonyaival és turistafalvaival. A tájékozódást gyorsan el lehet sajátítani térkép vagy GPS és az erdőkben felfestett turistajelzések segítségével. A profibbak pedig különböző hosszúságú szervezett teljesítménytúrákon is kipróbálhatják magukat, ahol egy meghatározott útvonalat kell teljesíteni, az út közben pedig több ellenőrző ponton igazolják, hogy tényleg a kijelölt úton járunk, valamint gyakran frissítőt is kapunk. Az egyik leghíresebb teljesítménytúra Magyarországon a Kinizsi 100-as. Igen, azért az a neve, mert 100 km hosszúságú utat kell megtenni. Azért ne ezzel kezdjünk.

 

Lemezjátszó

Egy egészen különös hobbim lett a közelmúltban. Mivel a bakelit lemezjátszók forgalmazása napjainkban a reneszánszát éli, úgy gondoltam én is beszerzek egyet. Ezután a pincéből előkerestem a számomra is érdekes albumokat, azóta pedig folyamatosan bővítem a gyűjteményt. Vállalható minőségű lemezjátszót már 10 000 forintért is lehet vásárolni, a lemezeket pedig a nagyobb bevásárlóközpontokban és szaküzletekben találhatjuk, ahol a zenei cd-kkel nagyjából megegyező áron szerezhetjük be őket. Amennyiben ezt az összeget sokalljuk, utcai árusoknál, vagy antikváriusoknál is találhatunk lemezeket, akár 300 ft-os, sőt valahol 100 ft-os áron. Az ilyen vásárlásoknál arra kell figyelni, hogy mivel használt lemezekről van szó, lehet, hogy karcos a lemez felülete, ami jelentősen ronthatja a lejátszás során az élményt. Meglepő módon az én lemezjátszóm nem minden esetben engedelmeskedik a fizika törvényeinek: a 100 ft-ért vásárolt, tragikus állapotú Piramis albumot hiba nélkül játssza, szegény Deák Billnek viszont csak minden második szavát hallhatom, pedig teljesen jó állapotúnak tűnik a lemez, bár ezt fel lehet fogni meglehetősen érdekes, spontán dalszöveg generálásnak is. Nekem azért az eredeti szöveg jobban tetszik J Annak ellenére, hogy ma már gyakorlatilag bármilyen zenét bármikor elérhetünk neten keresztül, megvan annak a varázsa, hogy a fekete korongra ráhelyezzük a tűt, és a halk sercegés kíséretében megszólal kedvenc előadónk, csakúgy, mint néhány évtizeddel ezelőtt a házibulikon.

 

Teljesen új tevékenység

Néha nehezen vesszük rá magunkat, de ha van egy kis időnk, miért ne vágnánk bele új dolgokba? Lehet ez akár egy (újabb) idegen nyelv elsajátítása, megtanulni egy hangszeren játszani, virágültetés és gondozás, vagy akár táncórákra járás. Ezekkel a dolgokkal több leszel, és egy addig talán ismeretlen oldaladat mutatod meg mások, és ami talán még fontosabb, magad előtt is.

 

Gasztronómia

Egyre divatosabbak napjainkban a gasztronómiai különlegességek. Könnyű beleásni magunkat akár az étel, akár a különböző italok készítésének mesterségébe, egyre több fórumon kínálnak számunkra segítséget, Stahl Judit, vagy Gordon Ramsay nevét senkinek sem kell bemutatni. Aki emellett intellektuális élményekre is vágyik, annak ajánlom Marton Levente Asztaltánc és Ételmesék című könyveit, ahol a receptek mellé azok kultúrtörténeti anekdotáit is olvashatjuk. A hobbi szintű gasztronómia mellett specializálhatjuk magunkat egy adott területre. Például az italok területén a borokkal való foglalkozás sok kellemes élményt és ízt ígér. Egy ismerősöm pedig a kávék iránt kezdett érdeklődni néhány évvel ezelőtt, a hobbiból azóta munka lett, jelenleg baristaként, vagyis kávépincérként dolgozik.

Hasznos időtöltést!

 

Habib Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top