Close

Brit védelmi miniszter: az orosz támadások töredéke irányul az Iszlám Állam ellen

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
A brit védelmi miniszter szerint a Szíriában végrehajtott orosz légitámadások töredéke irányul az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport állásai ellen.
    
Michael Fallon a legnagyobb példányszámú brit tömeglap, a The Sun szombati kiadásának adott interjúban kijelentette: a brit védelmi tárca hírszerzési adatai arra vallanak, hogy húsz orosz légitámadásból egy éri az Iszlám Állam szíriai alakulatait.
    
Fallon szerint a minisztériumnak bizonyítékai vannak arra is, hogy az orosz légierő vezérlés nélküli robbanóeszközöket dob civilek lakta területekre, valamint a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen harcoló, a nyugati koalíció által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg egységeire.
    
A brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök mindezzel Aszad rendszerét karolja fel, és "állandósítja a szenvedést" Szíriában.
    
Hozzátette: Oroszország "meglepetésszerű" szíriai fellépése nyomán jóval nehezebbé vált a szíriai repüléstilalmi övezetek, illetve a menekültek számára kialakítandó biztonsági zónák nyugati terveinek megvalósítása.
    
Fallon részletek nélkül elmondta: négyszemközti tárgyalásokat tartott a jordániai uralkodóval egy dél-szíriai repüléstilalmi övezet kialakításáról.
    
Kijelentette: nem fogadja el azokat a véleményeket, amelyek szerint Putyin a szíriai katonai fellépéssel "kijátszotta" a nyugati szövetségeseket, bár az igaz, hogy az orosz elnök "megbonyolította" a helyzetet
    
A brit védelmi miniszter szerint az orosz katonai beavatkozás nem fogja megakadályozni, hogy a brit királyi légierő (RAF) kiterjessze műveleteit az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló szíriai térségekre.
    
"Nem hagyhatjuk az francia, az ausztrál és az amerikai légierőre a brit utcák biztonságának garantálását" – fogalmazott Fallon.
    
Nagy-Britannia jelenleg nem vesz részt az Iszlám Állam elleni szíriai légi hadműveletekben, mivel a londoni parlament csak a terrorcsoport iraki állásai elleni támadásokra adott felhatalmazást.
    
A konzervatív párti brit kormány ezekben a hetekben igyekszik széles parlamenti támogatást szerezni ahhoz, hogy az RAF kiterjeszthesse bevetéseit az Iszlám Állam ellenőrizte szíriai területekre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top