Close

Kína már nem tér vissza a korábbi növekedési ütemekhez

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűtlen, hogy a kínai gazdaság visszatérne a korábbi időszak 7-8 százalékos éves növekedési ütemeihez, a kilátásokkal kapcsolatos piaci borúlátás azonbanlegalábbis rövid távoneltúlzott.
    
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett átfogó tanulmánya szerintamely az utóbbi hetek kínai piaci felfordulásának okait és lehetséges következményeit elemzi – a kínai gazdaság olyan átstruktúrálódási és mérlegalkalmazkodási folyamat kezdeti szakaszában jár, amely várhatóan évekig tart.
    
A cég az idei év egészére a kínai hazai össztermék (GDP) 6,8 százalékos növekedésével számol.
    
A Fitch elemzői szerint a kínai gazdaság rövid távú növekedési kilátásaira a 2009-2014 közötti ingatlanpiaci befektetési "boom" már zajló korrekciója jelenti a legnagyobb kockázatot. A ház kimutatása szerint az építőipar és az ingatlanpiaci szolgáltatási szektor aránya a GDP-n belül 2014-ben már 13 százalék volt a 2008-ban mért 10,6 százalék helyett.
    
A Fitch Ratings szerint Kínában valószínűleg még mindig több lakóingatlan épül, mint amennyit a hosszú távú strukturális igény indokolna; a hitelminősítő becslése szerint a tényleges igények fedezésére elegendő lenne évente hozzávetőleg 900 millió négyzetméternyi új lakóingatlan-terület.
    
Ha a kínai építőipar az utóbbi évek túlfűtött lendületének kifulladásával visszatér a korábbi hosszú távú teljesítményéhez, az önmagában további 1,5 százalékpontot faraghat le a kínai gazdaság növekedési ütemébőláll a Fitch pénteki tanulmányában
    
A cég várakozása szerint ugyanakkor a szektorban kezdődő kiigazítás nem hirtelen, hanem fokozatos lesz, ez azonban azt is jelenti, hogy az ingatlanszektor által a gazdasági növekedésre gyakorolt nyomás ideig fennmarad.
    
A Fitch Ratings szerint a kínai határokon átívelő, megnövekedett tőkemobilitás további kockázatforrást jelent. A hitelminősítő becslése szerint a kínai gazdaságból a tavalyi harmadik és az idei második negyedév között nettó 590 milliárd dollárnyi, nem közvetlen külföldi befektetési jellegű tőkeállomány áramlott ki.
    
A Fitch londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a hatalmas – a július végi állapot szerint 3700 milliárd dollárnyi – hivatalos kínai devizatartalék figyelembevételével távoli kockázatnak tekinthető a felzárkózó piacokra klasszikusan jellemző külső likviditási válság kialakulása Kínában.
    
A Fitch szerint ezért eltúlzott a kínai gazdaság rövid távú kilátásaival kapcsolatos piaci borúlátás. 
    
Más nagy londoni házak szerint is visszafogottan kell megítélni a kínai piaci felfordulás várható hatásait.     
 
Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak új helyzetértékelése szerint az elmúlt hetekben tapasztalt piaci pánikra is ráillik a "made in China" megjelölés, vagyis helyi jelenségről van szó, mivel a többi globális kihatású gazdaság legutóbbi makroadatai általánosságban jók, és kevéssé megalapozottak azok a félelmek, hogy a kínai felfordulást jelentős világgazdasági visszaesés követheti.     
 
A ház szerint még a kínai gazdaságra gyakorolt hatással kapcsolatos félelmek is eltúlzottak, hiszen az irányadó sanghaji tőzsdeindex a zuhanások után is csak arra a szintre került vissza, amelyen az idei év korábbi szakaszában már járt.     
 
A legfrissebb adatok arra vallanak, hogy a kínai gazdaság növekedése továbbra is lanyha, ám annyira nem gyenge, hogy kemény landolástól kellene tartani – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.     
 
A cég szakértői szerint ráadásul a kínai gazdaság hozzájárulása a globális kereslethez változatlanul meglehetősen stabil a növekedés jelentős lassulása ellenére is. Abból pedig az egész világgazdaságnak csak haszna származhat, ha a kínai gazdaság lassabb, de fenntarthatóbb szerkezetű növekedésre áll át, különösen akkor, ha a jelenleginél kevésbé függ majd a nyersanyagigényes beruházásoktól és az exporttól.     
 
A Capital Economics elemzőinek számításai szerint a kínai gazdaság lassulásából eredő nyersanyagár-csökkenés nettó pozitív tényező a globális növekedés szempontjából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top