Close

Csehország és Szlovákia vasúti folyosót biztosítana a Németországba tartó menekültek számára

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Csehország és Szlovákia kész fontolóra venni egy vasúti folyosó létrehozását a Magyarországról Németországba tartó migránsok számára, amennyiben Berlinnek és Budapestnek sikerül megállapodnia abban, hogy miként kezeljék a menekültáradatotjelentette be a két ország belügyminisztere pénteken.
    
"Ha Németország ígéretet tesz nyilvánosan, hogy befogadja azokat a szíriai menekülteket, akiket egy másik európai országban regisztráltak, és nem küldi vissza őket, akkor készek vagyunk megnyitni egy folyosót, amennyiben Magyarország és Németország között is egyezség születik" – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal.
    
A cseh és a szlovák belügyminiszter találkozójának legfőbb célja az volt, hogy megtárgyalják, milyen intézkedésekre lenne szükség, ha Magyarország nagy számú menekültet engedne ki Németország felé.
    
Diplomáciai források szerint már korábban felmerült, hogy a legjobb lenne szabad vasúti folyosót biztosítani Budapest és Berlin között, de ennek feltétele, a két fél valamiféle megállapodása. Amennyiben a felek megállapodnak Prága és Pozsony készen áll egy ilyen korridor kialakítására. A cseh sajtó szerint Németország eddig nem nyilatkozott egyértelműen, és nem kérte egy ilyen vasúti folyosó megnyitását
    
Chovanec és Kalinák ugyanakkor újra elutasította a menekültek kötelező befogadási kvótáit, amelyeket az Európai bizottság javasolt. Egyaránt úgy vélték, hogy az ilyen kvóták értelmetlenek.
    
"A kötelező kvóták nem oldanak meg semmit" – mutatott rá Chovanec. Hozzátette: a menekültek egyértelműen Németországba akarnak menni, és ezt nem lehet megakadályozni.
    
"Számunkra a kvóták elfogadhatatlanok" – szögezte le Robert Kalinák.
    
A miniszterek egyetértettek abban, hogy szigorítani kell a külső schengeni határok őrzését és határozott intézkedéseket kell foganatosítani az embercsempészek ellen. Ugyanakkor Európának segítséget kellene nyújtani a helyzet stabilizálásához azokban az országokban, ahonnan a migránsok érkeznek.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top