Close

Törökország felhatalmazást kapott

Törökország Barack Obama amerikai elnöktől és a NATO-tól is felhatalmazást kapott az Iszlám Állam () elleni hadjárat folytatásáhozjelentette ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.Szalai Máté emlékeztetett arra, hogy Törökország az elleni harc mellett támadja az általa terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai állásait is.
 
Ugyanakkor, miközben az Egyesült Államok és a NATO a nyilatkozatokban nem szorgalmazza a PKK elleni támadások leállítását, az Európai Unió, amely tagállami szinten ugyancsak részt vesz az elleni harcban, sürgeti a kurd kérdés megoldását, és ennek érdekében nyomást  gyakorol Törökországramondta.
 
Szalai Máté közölte: az amerikai elnök telefonon megegyezett Recep Tayyip Erdogan török államfővel arról, hogy Törökország erőteljesen lép fel az IÁ ellen. 
 
A megállapodás ugyan titkos, ám a török beavatkozásnak vélhetően az volt az ára, hogy keményebben léphetnek fel a kurdok ellen – tette hozzá.
 
A szakértő szerint ez belpolitikai feszültségeket is gerjeszthet Törökországban, hiszen a júniusi választási patthelyzet óta folynak a koalíciós tárgyalások az eddig kormányzó Igazság és Fejlődés pártja, illetve potenciális partnerei között.
 
A török politikát pedig alapvetően befolyásolhatja a jövőben, hogy kurd támogatottságú párttal, vagy nacionalistákkal alakítanak kormánytmondta a szakértő.
Szalai Máté közölte: Törökország eddig azért nem lépett fel erőteljesebben az ellen, mert egyaránt érdeke a szíriai Aszad-rezsim megbuktatása, illetve az autonóm szíriai kurd tartomány létrehozásának megakadályozása.
 
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top