Close

Bújtatás a kormány elől

A Népszabadság „megható”nagy riportja arról, hogy védett házakban bújtatják el a menekülteket.
Természetesen szívű, civil aktivistákról van szó, akik egy magántulajdonú lakásba terelik a menekülteket. A cikk közepén azonban megtudjuk, hogy valójában kikről is van szó: „– Nemrég alakítottuk át a helyet, korábban baráti társaságok jártak ide. Most vannak köztünk punkok, antifasiszták, szélsőbalosok, liberálisok,  de mind egyetértettünk abban, hogy segíteni kell."
 
Na de  kezdjük az elején, a címmel, amely eleve megtévesztő, mondhatni hazug:
Védett budapesti házakban bújtatják el a menekülteket
 
Mi az, hogy védett ház és milyen alapon bújtatják itt el a menekülteket?
1.,Nem menekültek, hanem illegális határátlépők!
2.,Védett házakba a stricik elől menekülő nőket, bűnözők ellen tanúskodókat szoktak elhelyezni. Érdekes áthallásos megfogalmazás ez, mintha a kormány elől kellene bújtatni őket. Pedig nagyon jól tudja a fehér szoknyás lány és a többi és a többi hasonszőrű,  hogy bárki befogadhat un. menekülteket, ha nem kér pénzt érte. Ez utóbbi természetesen büntetendő. A vicc, hogy tényleg tudja, később el is mondja a cikkben.
No de kitől tudja?:
„A Helsinki Bizottságnál dolgozik egy barátom, ő mondta, hogy nem tiltja a törvény a bújtatást egészen addig, amíg nem kérünk érte pénzt.”
Persze, ha nézte volna az M1 Híradót, akkor is megtudhatta volna, nem kell ehhez a Helsinki Bizottság, amellyel nyílván a kapcsolata.
A cikk erre a momentumra még rátesz egy lapáttal: „Útközben néha hátrapillantanak, nem követi-e őket valaki.”
Hát ki követné? Az un. menekültek nincsenek bezárva,oda mennek ahova akarnak, 90-100 ezer embert nehéz is lenne követni, eddig ennyi lépett be hazánkba illegálisan.
 
Na de hogyan indul az írás?
„Nem sokkal a szombat esti vihar után egy fehér szoknyás lány jelenik meg az aluljáróban, kisgyermekes családokat keres. Egy török férfi lép hozzá. Ő már tudja, ha a lánnyal tart, a családja biztonságos helyen töltheti az éjszakát”
Természetesen egy fehér szoknyás lány, hát ki más. A tündér. Viszont már a felvezetőben is van egy nagy baki.  A török férfi:
„Ő már tudja, ha a lánnyal tart, a családja biztonságos helyen töltheti az éjszakát.”
Érdekes, hogyan kerül a török család menekültként Magyarországra!? Vajonmiért tartja a fehér szoknyás lány, – és az ott lévő punkok, liberálisok, antifasiszták és szélsőbalosokmenekültnek a török családot? Mint, tudjuk ott nincs háború és Törökország biztonságos ország. Ez kérdés és nem is lényegtelen kérdés!
 
Innentől kezdve dramatizálódik a helyzet:Egy félhomályos, állott cigarettafüsttel teli lépcsőházban találja magát a menekültcsoport. Mintha nem is a XXI. századi Budapesten, hanem egy gázai óvóhelyen gyalogolnának.”
 
Na de hogy jön ide a Gázai Övezet? Hiszen az egy valódi koncentrációs tábor, fallal, szigorú őrizettel, stb. Nem tudok másra gondolni, mint ez is egy manipulatív megfogalmazás. Vagy talán a fehér ruhás lány úgy képzeli, hogy Budapest is olyan mint Gáza? Hacsak nem a közel 2 milliós lakosság számra gondol, itt valóban lehet egyezés. 6 méteres fal szerencsére még nincs.
 
Na de hogyan megy tovább ez a család. A török férfi:
„Az útvonaltervezőt indítja el, a térkép különböző pontjaira rakja a kis sárga emberkét, nézi a tájat, majd a képernyőre mutat: a régi határátkelőn át Hegyeshalom és az osztrák oldalon lévő Miklóshalma között másfél óra a gyalogút.”
Önök közül ki hallott már Miklóshalmáról? A magyarul valószínűleg nem beszélő török azt is tudja, hogy ez a régi határátkelőhely és hogy 1,5 óra gyaloglásra van szükség. Érdekes. A magyar utazó vajon hogyan találná meg az ehhez hasonló kis határátkelőhelyet a török határon? Mindezt úgy, mint a cikkben olvasható: „– Nem kérnek segítséget, tudják ők, merre kell menniük, van, aki az embercsempészt várja napok óta, más pedig önállóan indul útnak, mert elfogyott a pénze."
 
Még folytathatnák, de csak a slusszpoénra van helyünk:Ennek a humanitárius katasztrófának a nyertesei vagyunk. Mi, ennek a helynek a közössége, ezt így érezzük, mert ilyen összetartás, ilyen segítő szellem még sosem volt ezek között a falak között.”
Hát ez szívbemarkoló. A házban össze jövő punkok, antifasiszták, szélsőbalosok, liberálisok nyertek, hiszen végre összefoghattak, érezhették a segítő szellemüket.
Gratulálunk.
 
Egerszegi Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top