Close

Vörös riasztás – itassuk a madarakat!

A hét közepéig tartó kánikula nem csak az emberek, de a települések vadon élő állatvilága: az emlősök, a madarak, a hüllők, a kétéltűek és a rovarok számára is nehéz időszak.

A térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken nagy területek maradnak olyan szabad vízfelület nélkül, ahol az állatok szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének. A hőség különösen a fészket már elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit.
Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban lehetőleg minél több helyen, ott is, ahol eddig nem tették: kertekben, tornácokon, ablakpárkányokon, erkélyeken, parkokban itassák az állatokat!
Az itatás a lakosság körében rendkívül népszerű Madárbarát kert program legegyszerűbb madár- és más állatcsoport védelmi eszköze. A legjobb madáritató a körülbelül 40-50 cm átmérőjű és 4-5 cm mély (az ennél mélyebb már veszélyes a madarakra), a háztartások többségében amúgy is megtalálható vagy könnyen és olcsón beszerezhető műanyag virágalátét. Ezt pillanatok alatt ki tudjuk helyezni és fel tudjuk tölteni, mérete pedig azt is lehetővé teszi, hogy az ivás mellett még a nagyobb termetű madarak is fürdeni tudjanak benne. A nyári hőségben ugyanis nem csak az ivás, de fürdés is létfontosságú a számukra, mert így gyorsan le tudják hűteni magukat, illetve így tudják kordában tartani a külső élősködőket.
Települési környezetben gyakori természetvédelmi problémát jelentenek – a madarak mellett a denevérekre és a gyíkokra is – a szabadon kóborló házi macskák. Ilyen helyeken is lehet biztonságos madáritatót létesíteni! A trükk az, hogy az itatót magasra: tuskóra, rönkre, székre, kis asztalra, ablakpárkányra tegyük ki. További védelmet jelent a macskákkal szemben, ha az itató legalább néhány méteres körzetében rövidre nyírt a fű, ahol nem tudnak elrejtőzni ezek a kisragadozók.
Annak érdekében, hogy az állatok az új itatóhelyeken is minél előbb megtalálják a vizet, az itatót legalább eleinte érdemes minél nyíltabban elhelyezni. A madarak számára nem a víz illata, hanem a csillogása jelenti azt a kulcsingert, ami alapján megtalálják az ivó- és fürdőhelyet.
Ott, ahol a madarak macskák elleni védelme érdekében magasan itatunk, éjszakára – amikor a madarak nem mozognak, nem veszélyeztetettek – érdemes a talajra tenni az itatót, hogy a településeken is gyakori védett sünök, levelibékák és zöld varangyok is inni tudjanak.
A kánikulával párhuzamosan zajlik a madarak költési időszaka. Ilyenkor gyakran találkozhatunk már kitollasodott, de még nem teljesen röpképes fiókákkal. Ezeket többnyire nem kell „megmenteni”, mert a szüleik a fészek kívül is etetik őket. Ha azonban a nagy melegben bágyadt, lihegő, bizonytalan mozgású, menekülni képtelen madarat találunk, akkor nagy valószínűséggel kiszáradt, hőgutát szenvedett állattal van dolgunk. Az ilyen madarat vízbe mártott ujjunkról a csőrébe cseppentett vízzel itassuk meg, majd tegyük egy bokor árnyékába, ha tud ülni, lehetőleg egy ágra.
Végül, de nem utolsósorban fontos megjegyezni, hogy az itatással nem csak a körülöttünk élő állatokat segítjük, de ha az itatót az ablak közelébe tesszük, akkor fantasztikus megfigyelési élményekben is részünk lesz!
Részletek az itatásról: http://www.mme.hu/itato_es_madarfurdo
Fotó: Orbán Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top