Close

Betánia és Palermo is felkerült a világörökségi listára

Monreale katedrálisa. Fotó: Wikipédia

Keresztelő Szent János Biblia szerinti lakhelyét, azaz Betánia történelmi városát, Palermót, valamint Cefalú és Monreale katedrálisát is világörökséggé nyilvánította pénteken az UNESCO illetékes bizottsága Bonnban zajló tanácskozásán.

Jordánia fővárosa, Ammán közelében fekvő Betánia a kereszténység egyik legfontosabb helye, amely egy domb lábánál fekszik. A Betániánál tett régészeti felfedezések a legjelentősebbek közé tartoznak Jordániában.
Világörökségi címmel gazdagodott Szicília is: Palermo arab-normann része – két palota, három templom, egy katedrális és egy híd -, valamint Cefalú és Monreale katedrálisa. Az indoklás szerint a palermói királyi palota és a Zisa-palota az olasz sziget királyságkorabeli történetének emlékeit őrzik. Palermo 1130 és 1194 között volt e sokszínű királyság fővárosa. A normann uralkodók a keleti és a nyugati jegyeket ötvöző kastélyokat és templomokat építtettek, egyedülálló örökséget hagyva maguk után – fogalmazott az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének Világörökségi Bizottsága.

Első világörökségi címének örülhetett pénteken Jamaica. A karibi szigeten fekvő Blue and John Crow Mountains a természeti helyszínek között nyerte el a rangos címet. A hegység Jamaica keleti felében, egy nemzeti parkban fekszik, ott termesztik a Blue Mountain kávét, a világ egyik legdrágább kávéfajtáját.
A bizottság döntött két már eddig is világörökségi címet viselő helyszín kiterjesztéséről is.

MTI / ujszo.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top