Close

Homeopátia, természetgyógyászat és valóság III.

pálca III

pálca

A felelőtlenül ígérgető gyógyítóktól, misztikus kifejezéseket használó varázslóktól ne várjunk gyógyulást. Energiánkat, időnket és pénzünket orvosi ellátásra fordítsuk, ha betegséggel küzdünk.
Az elszemélytelenedő egészségügyben a beteg már régen nem cél, hanem eszköz, aki munkadarabbá válik, megoldandó feladattá, nem egyenrangú partner. Nem ő az érdekes, legfeljebb a betegsége. Nincs bevonva a folyamatba, a döntésekbe, mert mondjuk ki, tömegtermelés van, a családorvos a 4 óra rendelési idejében megjelenő mintegy 50 betegnek nem is tud mindent elmagyarázni. Ebben a folyamatban igen gyorsan aláés fölérendelt szerepek alakulnak ki, s a beteg egyszer csak azt észleli, hogy vele lefelé beszélnek, míg ő fölfelé szól az orvoshoz. S azt is észreveszi, hogy már csak kötelességtudóan bólogat, már nem is kérdez, mert úgysem érti. A felsőbbrendűen elhangzó, lehetőleg latin szavakat is tartalmazó információk is elősegítik ezt. A családorvosok szűkre szabott rendelési ideje aztán kitermeli azt a társadalmi igényt, hogy valahol legyen egy hely, ahol ő, a beteg, személyében fontos és egyenrangú, így kerülhet a természetgyógyász rendelőjébe. A beteg ember betegségében végtelenül kiszolgáltatott, nincs, amit meg ne tenne a gyógyulásáért, így néhány szép és hangzatos szóval könnyen rávehető bármire. Ha tehát ráragasztjuk azt a cimkét arra a valamire, hogy gyógyulás, a beteg kapva kap rajta és kipróbálja, gyakran úgy, hogy nem is kéri ki orvosa tanácsát. A világ tele lett ezt az igényt kielégítő gyógyító emberekkel. Szakmájukat tekintve a gyógyítók igen változatos képet mutatnak. Van közöttük postás, bolti eladó, mérnök, műszaki rajzoló, temérdek érettségizett munkanélküli és még , ha találunk közöttük olyanokat, akiknek legalább valamilyen érintőleges köze van az egészségügyhöz.
A beteg elmegy tehát a postáshoz, mert azt hallotta, hogy a postás szabad idejében, hétvégéken, pálcás és ingás gyógyítással foglalkozik. Teljesen legálisan teszi ezt, hiszen néhány hónapos iskolát végzett, és belépett a természetgyógyász kamarába, rendesen fizeti a tagdíjat. Az iskolában megtanulta a testben áramló energiák útját, a jin és a jang viszonyát, a meridiánok és csakrák szerepét, megtanulta, hogy a kínai orvoslásnak melyek az alapelvei. Tanult egy kis taoizmustnem is nagyon érti mi az, de mindegybemagolta, hogy bizony: harmóniában kell élnünk a földdel, az éggel, a többi emberrel és persze főleg saját magunkkal. Megtanulta azt is, hogy az öt fázis: a fa, tűz, víz, ég, föld, nem érti, hogy minek kell ez, de tudja. Nem is fontos, mert ugye ezek a tanulmányok nem a mérhető és reprodukálható tények tartományába tartoznak. Tehát nem vállal nagy kockázatot azzal, hogyha elfelejti, hogy mi is az a bűvös csí. A csí mindig az, ami éppen eszébe jut akkor és ott
Folytatjuk…
Földi Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top