Close

Ismét Nyitott Balaton

Idén is május 1. és 11. között lesz az egész régiót átfogó tavaszi akció, a Nyitott Balaton.  A tíznapos programsorozat célja, megmutatni, hogy a Balaton és környéke nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban lehet vonzó úti cél, hanem tavasszal is.

A Balatoni Regionális TDM Szövetség által szervezett Nyitott Balaton akció számtalan kulturális és szórakoztató programmal, kerékpár- és gyalogtúrákkal, gyermek-programokkal várja a tavaszi Balaton szerelmeseit. Húsz szervezet azért fogott össze, hogy új koncepció mentén új idényprogramokat kínáljanak a tóhoz érkezőknek.
A programsorozat nyitórendezvénye a Balatonföldvárról induló tókerülő kerékpáros túra, a Tour de Balaton. Balatonföldváron ehhez kapcsolódik a XVI. Balaton Boat kiállítás. Idén is megrendezik a tavaly nagy sikert aratott Balatoni lézershow-t Alsóörsön. Újdonság az egyedi kedvezményeket nyújtó  Nyitott Balaton Happy Hour.   
A második hétvégén lesz Balatonfenyvesen a IV. Fenyővirágzás fesztivál, Siófokon a Bahart Regatta Szezonnyitó Vitorlásverseny, Fonyódon az Örök szerelem hétvégéje, Balatonföldváron Kultkikötő piknik lesz. Gyenesdiáson mesterségek nyomába lehet eredni, Keszthely Zenész Tavasz ajánlattal  készül.  Az akcióban 100 étterem, 187 szállás, 211 program várja a tavaszi tóhoz látogatókat. Fotópályázatot is hirdettek, és idén is keresik a Balaton fagyiját. A programok teljes listája a www.nyitottbalaton.hu oldalon érhető el.  
Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. igazgatója a balatonföldvári beharangozó sajtótájékoztatón célként fogalmazta meg, hogy minél több vendég érkezzen a régióba. Mint mondta, a Balaton a tavaszi-őszi időszakban más-más arcát mutatja, más-más szolgáltatás válhat érdekessé, amiért érdemes ide utazni minden korosztálynak. Felhívta a figyelmet, hogy a SZÉP-kártyákon még 3 milliárd forint 2013-as feltöltés van, amit május 31-ig kell elkölteni. A Nyitott Balaton és a pünkösdi háromnapos hétvége erre jó lehetőséget kínál.
A KSH előzetes adatai szerint 2014-ben 1 millió 445 ezer vendég 4 millió 887 ezer vendégéjszakát töltött el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi vendégéjszakák száma meghaladta a 3 millió 80 ezret, ez 4 százalékkal több. mint az előző évben. A kereskedelmi szálláshelyek mellett jelentős az egyéb szálláshelyek forgalma is az üdülőrégióban. A magyarok csaknem 94 milliárd forintot költött el tavaly, 14,4 százalékkal többet, mint 2013-ban. Az üdülőrégió első három legnagyobb vendégforgalmú települése tavaly Hévíz, Siófok és Balatonfüred volt.
Az elmúlt évben a balatoni szálláshelyek 80 százaléka fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, s ezeknél az egységeknél a kártyás fizetések adták a belföldi szállásdíj-bevétel egynegyedét. A régióba érkező vendégek közel 4,2 milliárd forintnyi szállásköltséget egyenlítettek ki SZÉP-kártyával, ez érték 102 millió forinttal több, mint 2013-ban.
A legtöbb külföldi turista Németországból, Ausztriából és Oroszországból érkezett a Balatonhoz, a három küldő terület együttesen a régió külföldi vendégkörének felét adta. Emelkedett a Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és a Kínából érkezők száma is.
A Balatoni Regionális TDM Szövetség úgy látja, a régió az elmúlt évek tudatos termék-, és turisztikai infrastruktúra fejlesztéseinek köszönhetően négy évszakos úti céllá válhat.
Szöveg: Bognár Mária                 Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top