Close

Őshonos fák a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén befejeződött a természetes és természetszerű erdők és fás legelők természetvédelmi kezelése, kialakítása elnevezésű projekt.

A tervet több mint 250 millió forint európai uniós és hazai társfinanszírozásból valósítottak meg az elmúlt két és fél évben. A projekt keretében több helyszínen őshonos fajokból álló természetes vagy természetközeli erdők rekonstrukcióját, a leromlott területek rehabilitációját, valamint kedvező élőhelyi feltételek kialakítását oldották meg.
A nemzeti park a program megvalósítása folyamán többféle módszert alkalmazott az agresszíven terjeszkedő, úgynevezett invazív fajok megfékezésére vagy felszámolására, amelyek kiszorítják az őshonos fajokat a természetes élőhelyekről. Szakembereik eltávolították az egyes idegenhonos fajok nagyobb állományait az erdőkből és gyepekből. Az így megtisztított területeken természetközeli erdőket hoztak létre a termőhelynek megfelelő, őshonos fajok pótlásával.
A projekt keretében a dél-nyírségi tölgyligetek és pusztai tölgyesek rehabilitációja során a vámospércsi, létavértesi erdőspusztán, az újlétai Kis-erdőben, valamint a martinkai erdőben kocsányos tölgyet telepítettek, s ezzel egy laza szerkezetű, nyílt, fás legelőre hasonlító erdős puszta szerkezetét teremtették meg.
A Szatmár-beregi-sík erdeinek (Gávavencsellő, Kisar, Kispalád, Olcsvaapáti, Tarpa), valamint a bátorligeti homoki tölgyesek rehabilitációjában  a nagy tömegben jelenlévő akác és zöld juhar irtása volt a legfontosabb, kocsányos tölgy, mezei juhar és ezüsthárs ültetésével az eredeti vegetációnak megfelelő fajösszetételű erdő létrehozásával segítették elő az élőhely regenerálódását.
A Közép-Tisza-menti ártéri puhafás galériaerdőkben a sűrűbb erdőállományokban a zöld juhar és az amerikai kőris, a nyíltabb részeken a gyalogakác eltávolítása történt meg.
A tiszadorogmai Göbe erdőben az elsődleges feladat a zöld juhar és az amerikai kőris irtása volt, ahol  a pótlásukra szükség volt, ott kocsányos tölgy, magyar kőris, fehér-, szürke-, rezgő nyár és fehér fűz felhasználásával erdősítettek.

MTI/HNPI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top