Close

Újraválasztották Kelemen Hunort

Kolozsvár, 2015. április 17. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) újraválasztott elnöke beszél az RMDSZ 12. kongresszusán Kolozsváron 2015. április 17-én. "Újratervezés" jelszóval tartja meg tisztújító kongresszusát az RMDSZ április 17-én és 18-án Kolozsváron. MTI Fotó: Biró István

Újabb négy évre Kelemen Hunort választotta elnökévé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteken, a szövetség Kolozsváron tartott 12. kongresszusának első napján. Az újraválasztott elnök szombaton az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy az RMDSZ továbbra is tenni akar azért, hogy törvényt fogadtasson el a román parlamentben Székelyföld területi autonómiájáról.

Kelemen Hunornak nem volt kihívója. A kongresszusi küldöttek közül – akik 585 érvényes voksot adtak le – 575-en szavaztak bizalmat neki.
Az RMDSZ „újratervezés” jelszóval rendezett kongresszusán Kelemen Hunor programbeszédében a társadalomszervezés erősítésére helyezte a hangsúlyt.
„Az etnikai képviselet terén nincs alternatívája az RMDSZ-nek. Nem újabb és újabb pártokra van szüksége a közösségnek, hanem nyitott, befogadó és mindig megújulni képes szövetségre” – mondta az RMDSZ újraválasztott elnöke.
Úgy vélte, az RMDSZ-nek is változnia kell, hogy megfeleljen a közösség elvárásainak. Mint mondta, az RMDSZ-nek nem arra kell összpontosítania, kinek az oldalán, és mikor kerül a bukaresti kormányba, hanem az erdélyi magyarsággal kell megerősítenie a kapcsolatát.
Az RMDSZ a kommunikációját is javítani akarja, nemcsak a magyar közösség, hanem a román többség tájékoztatása és meggyőzése érdekében is.
A kongresszusi küldöttek új alapszabályt is elfogadtak, amely megszünteti a politikai alelnöki tisztséget és a főtitkárság helyett újraalakítja a négy éve felszámolt ügyvezető elnökséget.
Kovács Péter, az RMDSZ eddigi főtitkára, a kongresszus főszervezője ezt az MTI kérdésére azzal indokolta, hogy az RMDSZ a pártosodást akarja így megelőzni. Rámutatott, a szakpolitikai munkát akarják „kiszervezni”, és így bevonni a közösségépítésbe azokat a magyar civil szervezeteket, amelyek nem akarnak politizálni, de értékes tapasztalatokkal rendelkeznek saját területükön.
Az ügyvezető elnökség felépítésére és vezetőjére az újraválasztott szövetségi elnök tesz javaslatot a Szövetségi Képviselők Tanácsa júniusi ülésén.

A kongresszus szombaton határozatot fogadott el a gazdasági és adópolitikáról, amelyben az Európai Unió által biztosított források jobb kihasználását és a kis és középvállalatok támogatását javasolta, a családpolitikáról, melyben adókedvezményeket javasolt a többgyermekes családoknak, a nők és a fiatalok politikai szerepvállalásának az ösztönzéséről, a szövetség külpolitikai, és nemzetpolitikai törekvéseiről. Kelemen Hunor  elmondta, a program alig változott, abból az idő közben érvényességüket vesztett pontokat törölték. A határozatok közül az oktatáspolitikára vonatkozót emelte ki. Mint fogalmazott, a szövetség az anyanyelvű oktatást biztosításán túl az oktatás minőségére is hangsúlyt akar fektetni.
Az elnök újságírói kérdésre elmondta, a szövetség „sem esküvőre nem készül” a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) – melynek vezetői pénteken hosszú távú együttműködésre tettek javaslatot – sem „kikosarazni” nem akarja a jobbközép pártot. Hozzátette, jelenleg is párbeszédet folytatnak az ellenzéki partnerekkel például a választási törvények módosításáról. Megjegyezte, ha az ellenzék bizalmatlansági indítványt szándékozik benyújtani a Ponta-kormány ellen, az indítvány tartalma függvényében tárgyalnak az indítvány esetleges megszavazásáról. Hozzátette, jelenleg az ellenzéknek nincsen elég szavazata a kormánybuktatáshoz.  
Az RMDSZ-kongresszus szombati napján levetítették a szövetség 25 éves történetét összefoglaló egyórás dokumentumfilmet, és Ezüsttulipán-díjat adtak át közel 80 jelenlegi és egykori országos testületi vezetőnek.

***

 

Az RMDSZ folytatja erőfeszítéseit a Székelyföld autonómiája eléréséért

 

Az RMDSZ továbbra is tenni akar azért, hogy törvényt fogadtasson el a román parlamentben Székelyföld területi autonómiájáról – mondta Kelemen Hunor, a szövetség újraválasztott elnöke az MTI-nek adott interjúban.

A szövetség a 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán fogadott el határozatot a székelyföldi autonómiatervezet kidolgozásáról, ám a közvitára bocsátott tervezetét mindeddig nem nyújtotta be a parlamentben, és az autonómiatervezet kérdése a hét végi kolozsvári kongresszuson sem merült fel.
Kelemen Hunor az MTI kérdésére kijelentette, az lenne a legkönnyebb, hogy a törvénytervezetet már holnap beterjesszék a parlamentben, de ehelyett azt az utat választották, hogy előzetesen megpróbálják meggyőzni a román társadalmat a törekvés helyességéről, és elkészítenek egy sor szakpolitikai dolgozatot, amelyek szükségesek az autonómia kiteljesítéséhez.
Az RMDSZ elnöke cáfolta hogy „takaréklángra” tették volna a román társadalom meggyőzését. „Amikor bilincscsörgés föd el minden egyéb témát az országban, akkor nagyon nehéz felszínre hozni az ilyen, egyébként sokkal fontosabb ügyeket” – jelentette ki Kelemen Hunor.
Az újraválasztott elnök azt is elmondta, a kongresszus mottójául választott „újratervezés” jelentős változást fog eredményezni a szövetség politikai elitjének a felállásában. „A 2016-os választások talán az elmúlt választási ciklusok legnagyobb változásait fogják hozni” – jelentette ki.
Arra a kérdésre, hogy az „újratervezés” annak az elismerését jelenti-e, hogy korábban hibázott a szövetség, kijelentette: mindenki hibázik, a politikusok is. Úgy vélte azonban, hogy az RMDSZ esetében nem történt úttévesztés, csupán azt ismerték fel, hogy lemaradhatnak, ha nem tartanak lépést a változó társadalommal.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top