Close

Különleges vizsgálaton esett át a dajkacápa

Fotó: Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldala

Különleges bőrvizsgálaton esett át a Nyíregyházi Állatpark tízéves dajkacápája (Ginglymostoma cirratum) pénteken.

A két méter hosszú cápa hátfelszínén elszíneződést tapasztaltak az állatpark orvosai, akik ezért egy úgynevezett parazitológiai vizsgálat mellett döntöttek – közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő az MTI-vel.
Elmondta, korábban már megkíséreltek kenetet venni az állat bőréből a víz alatt, ám az ott szerzett minta értékelhetetlen volt, így az orvosok másképpen, immár száraz körülmények között próbálták meg újra a mintavételt.
Az akvarista búvárok egy speciális, saját fejlesztésű cápabefogó zsákba terelték az állatot, majd a felszín közelébe hozva, a farok tájékát szárazva emelve az állatorvos több felületi és mély kaparékot vett – ismertette Révészné Petró Zsuzsa. Hozzátette, a kenetekben nem találtak kórokozót, az elváltozott kaparék valószínűleg megvastagodott szarupikkely, mely az állat idősödésével lett látható.
A dajkacápa szubtrópusi tengeri sós-félsós vizeinek lakója, korallzátonyok közelében fordul elő 130 méter mélységig. Lekerekített orrú faj, színe a sárgásbarnától a szürkésbarnáig variál, alkalmanként kis, sötét pettyek, vagy elmosódott nyereg alakú foltok tarkíthatják.
A dajkacápa 430 centiméter hosszúra is megnőhet, az átlagos példányok háromméteresek. Huszonöt évig élhetnek, a faj legnagyobb dokumentált testsúlya csaknem 110 kilogramm volt.
Magányos, lomha mozgású hal, gyakran a tengerfenéken heverve találkoznak vele a búvárok. Éjszaka aktív, a fenéken talált gerinctelenekkel, köztük tengeri sünökkel, tintahalakkal, polipokkal, csigákkal és kagylókkal, valamint kisebb csontoshalakkal táplálkozik.
Az ember is megtámadhatja, főként ha szándékosan ingerlik vagy ha véletlenül rálépnek.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top