Close

Lezuhant a Germanwings járata a francia Alpokban

Fotó: mirror.co.uk

Lezuhant a Germanwings fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden a francia Alpokban, 150 emberrel a fedélzetén. Francois Hollande francia köztársasági elnök közölte: nincs túlélője a repülőkatasztrófának.

 

A korábbi hírekkel ellentétben 150-en voltak a Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat fedélzetén – közölte a Germanwings kedden a Twitteren. Az Airbus A320-ason 144 utas és 6 fő hajózó személyzet tartózkodott, amikor eltűnt az Alpok felett – közölte a légitársaság. Korábbi hírek 148 személyről (142 utas, 6 fő személyzet) szóltak.
A gép menetrend szerint 9:35-kor indult volna a spanyolországi Barcelonából, de félórás késéssel szált fel. Nem sokkal dél előtt kellett volna landolnia a németországi Düsseldorfban.

Nem adott vészjelzéseket a lezuhant repülőgép

„A legénység nem adott Mayday jelzést. A légiirányító döntött úgy, hogy vészhelyzetben lévőnek nyilvánítja a repülőt, miután minden kapcsolatot elveszített a repülő legénységével” – közölte a forrás.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A francia légi irányítás először még azt közölte, hogy a gép vészjelzést adott le 10.47-kor. Az adatok szerint a gép folyamatosan süllyedt mintegy 3-4000 láb percenkénti rátával, majd 6800 láb (2000 méter) magasságban tűnt el a radarok képernyőjéről.
Nehezen megközelíthető a helyszín
Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonette és Dignes-les-Bains nevű helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le – közölte a francia csendőrség, amelynek két helikoptere az Alpokban, mintegy kétezer méteres magasságban találta meg a roncsokat.
Christophe Castaner, a régió nemzetgyűlési képviselője elmondta, hogy a csendőrség helikoptere megtekintette a baleset helyszínét. A csendőrség tájékoztatása szerint a roncsok több mint két négyzetkilométernyi területen szóródtak szét a behavazott erdős hegyvidéken. A helyszíntől hét kilométerre található a legközelebb műút. A csendőrök gyalog már meg tudták közelíteni a helyszínt, és a képviselő szerint legelőször esetleges túlélőket keresnek.
A csendőrség arra kérte a környékbeli települések lakosságát, hogy ne próbálja megközelíteni a baleset helyszínét, az utakat hagyják szabadon a mentőalakulatok számára.
A belügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg háromszáz csendőr és rendőr dolgozik a helyszínen, a „következő órákban” hatszázra emelkedik a számuk a helyszín biztosítása és a mentések megkezdése érdekében.

Lufthansa: egyelőre nem tudni, mi történt a repülőgéppel

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó, a francia Alpokban lezuhant járatával – közölte a Lufthansának, az anyavállalatnak az elnöke a Facebook-oldalán kedden. Carsten Spohr rövid közleményében együttérzéséről biztosította az utasok és a hajózó személyzet családtagjait, barátait. „Ha a félelmeink beigazolódnak, akkor ez fekete nap a Lufthansa életében” – közölte.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A járat fél óra késéssel, 10 órakor indult el Barcelonából, 40 perccel a felszállás után tűnt el.
Az adatok szerint a 38 ezer lábas (11 500 méter) utazómagasságot a Földközi-tenger fölött érte el 10.30-körül, majd pár perc után süllyedni kezdett, de folytatta útját Düsseldorf felé. Ennek mértéke 3-4 ezer láb volt percenként, amely normálisnak számít egy repülőtér megközelítése esetén. Az Airbus A320-as 10.47-kor jelentett veszélyhelyzetet, tíz perccel a süllyedés megkezdése után 6800 láb (2 ezer méter) magasságban tűnt el a radarról.
A gép sebessége nagyobb mértékben 20 ezer láb magasság alatt kezdett csökkenni, az utolsó ismert ponton 378 csomóval (700 kilométer óránként) repült.

Valószínűleg nincs túlélő

A francia köztársasági elnök bejelentette: valószínűleg nincs túlélője a tragédiának. Francois Hollande azt is közölte, hogy már felvette a kapcsolatot Angela Merkel német kancellárral és VI. Fülöp spanyol királlyal. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azonnal a helyszínre indult.

A francia belügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint „nagyon nehéz és sokáig tartó” lesz a mentés, mert annak helye nehezen megközelíthető. A katasztrófa helyszínére francia mentőalakulatok indultak.

A legtöbb utas valószínűleg német volt

Negyvenöt spanyol utas szerepel a Franciaország felett lezuhant repülőgé utas listáján – jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes kedden Madridban. Soraya Sáenz de Santamaría tájékoztatása szerint a gépen két csecsemő is volt.

Mariano Rajoy rendkívüli sajtótájékoztatott tartott, ahol kifejezte részvétét az áldozatok családjainak és bejelentette, hogy egy létrehoznak egy krízis kabinetet és hamarosan egyeztet Angela Merkel német kancellárral.
A spanyol közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a többi utas német volt. A Barcelona-Düsseldorf útvonal az egyik legforgalmasabb járatnak számít Spanyolország és Németország között. A német nagyvárosban körülbelül háromezer spanyol él.
A csatorna beszámolt arról is, hogy folyamatosan érkeznek a hozzátartozók a barcelonai repülőtérre, ahonnan a gép felszállt délelőtt. A helyszínen pszichológusok is rendelkezésre állnak, hogy segítsenek a családtagoknak.
A katalán kormányzat bejelentette, hogy egy segélyvonalat hozott létre, amelyen felvilágosítást és segítséget kérhetnek a gép utasainak hozzátartozói. VI. Fülöp spanyol király éppen kedden érkezett hivatalos látogatásra Franciaországba.
Berlinben megerősítették, hogy sok a német áldozat, de pontos számokat nem tudtak mondani. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter közölte, hogy válságstábot állítottak fel, és állandó kapcsolatban állnak a francia hatóságokkal.

Merkelt megrázta a szerencsétlenség híre

A kormány Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a kancellár lemondta hivatalos programjait és délután sajtónyilatkozatot tesz. Angela Merkel a baleset óta telefonált Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel, és folyamatosan tartja a kapcsolatot Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel és Alexander Dobrindt közlekedési miniszterrel – áll a közleményben. Hozzátették, hogy Németország párizsi nagykövete a baleset helyszínére indult.

A lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófáját – mondta a német kancellár kedden Berlinben, hangsúlyozva, hogy a baleset okairól nem szabad spekulálni.
Angela Merkel sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét a katasztrófa áldozatainak hozzátartozói és barátai iránt. Közölte, hogy szerdán felkeresi a baleset helyszínét, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter pedig már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik.
Kiemelte: Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

A KKM nem tud magyar áldozatokról

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) egyelőre nincs információja arról, hogy volt-e magyar állampolgár a délelőtt Franciaországban lezuhant Germanwings-járat fedélzetén – közölte a tárca az MTI érdeklődésére kedden koradélután.

Kifejtették: felvették a kapcsolatot a légitársasággal, amely egyelőre nem tudott adatokat rendelkezésre bocsátani az utaslistával kapcsolatban. Emellett a berlini magyar nagykövetség is megkereste az illetékes szerveket, de onnan sem jutottak biztos információkhoz.

24 éves volt a szerencsétlenül járt gép

A járatot a Germanwings D-AIPX lajstromjelű Airbus A320-asa teljesítette. A 24 éves gép a Lufthansánál állt forgalomba 1991 februárjában, a Germanwings 2003-óta üzemeltette.

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A kölni székhelyű társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is. A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek.
A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa.

MTI / hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top