Close

Virágos Magyarországért verseny

Huszonkettedik alkalommal hirdették meg a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt, amelyre 2015. május 31-ig várják az önkormányzatok jelentkezését város illetve falu kategóriában.

A verseny győztese képviseli majd hazánkat 2016-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe). Az idei év kiemelt témája a templom vagy vallási épület kertjének gondozottsága, kiemelten figyelve a jubileumi emlékévekre: 2016-ban Szent Márton emlékév, 2017-ben a reformáció 500. évfordulója lesz. A jelentkezési feltételekről a viragosmagyarorszag.itthon.hu oldalon lehet tájékozódni.
Mártonné Máthé Kinga, a nemzeti marketingszervezet belföldi igazgatója kiemelte, hogy a hazai környezetszépítő verseny történetében tavaly több változás is történt, az eddigi falu – város kategóriák helyett belépett a kis falu, nagy falu, kis város, nagyváros megkülönböztetés, valamint külön értékelik a budapesti kerületeket is. Azonban továbbra is csak két települést választ ki a szakemberekből álló bíráló bizottság, melyek a nemzetközi versenyen hazánkat képviselik. Hangsúlyozta, hogy a versenyt a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt projektként kezeli és szervezéséhez továbbra is biztosítja a működési hátteret. Az első országos Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg, amely azóta a legsikeresebb mozgalommá vált. Minisztériumok, szakmai és civil szervezetek összefogásával valósul meg.  
Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke sikeresnek nevezte a nemzetközi szerepléseket. Az elmúlt két évtizedben csaknem 50 magyar település vett részt az európai Entente Florale versenyben és 8 arany, 22 ezüst és 10 bronz érmet valamint 11 Európa-díjat nyert.  Tavaly Gyula aranyérmes, Zebegény ezüstérmes volt a nemzetközi megmérettetésen.
2015-ben város kategóriában a tavalyi győztes Siófok, falu kategóriában pedig Balatongyörök képviseli hazánkat az európai versenyben.
Potocskáné Kőrösi Anita, Siófok alpolgármestere a versenyre való felkészülésről elmondta, hogy a Nyár fővárosában több évtizedes hagyományra tekint vissza a virágosítás, hiszen az elmúlt csaknem húsz év szinte mindegyikében részt vett a város a magyar virágültetési mozgalomban. Siófok 1997-ben már arany minősítést érdemelt ki a nemzetközi versenyen, és idén is szeretnének  sikeresen szerepelni. Minden évben Virágvásárt rendeznek, ekkor a helyi kertészetekben kedvezményes áron lehet egynyári és évelő növényeket is vásárolni. Ősszel megkezdődtek a kertészeti munkálatok és a gallyazás, a kétnyári növények hagymáinak elültetése, a palánták előkészítése és az egynyári növényfelületek cseréje. Különös gondot fordítanak a padok, hulladéktároló edények állapotának felmérésére és festésére, az útburkolatok javítására, a KRESZ-táblák napi szintű ellenőrzésére és szükség szerinti cseréjére. Folytatódik az energiatakarékos LED-es közvilágítás megvalósítása, a lámpaoszlopok virágosítása. Kertészeti előadások keretében a lakosságot is igyekeznek bevonni az előkészületekbe, fontosnak tartják, hogy az emberek megfelelően tájékozottak legyenek és maguk is tevékeny részesei lehessenek a versenynek. A város minden évben a civil szervezetek bevonásával csatlakozik a TeSzedd szemétgyűjtési akcióhoz és a WWF Föld Órája elnevezésű kampányához.
Bíró Róbert, Balatongyörök polgármestere kiemelte, hogy a település már 1990-ben elkötelezte magát környezetszépítő mozgalmak mellett és ebben az évben az az európai Entente Florale versenyről Európa-díjjal tértek haza. Balatongyörök 1300 lelket számláló település a Balaton északi partján. A falu keleti határán van a Szépkilátó, ahonnan a Balaton legszebb panorámája tárul fel a vulkáni eredetű tanúhegyekkel, a Badacsonnyal, a Szent György- heggyel, Szigligettel.  
-A település vezetése elkötelezett Balatongyörök természeti és kulturális értékeinek megóvásában – tette hozzá. Az utóbbi időszak jelentős fejlesztése a Balaton-parti élmény-sétány kialakítása, melynek keretében sétautakat, gyógynövényszigeteket, Kneipp pontokat alakítottak ki az infrastruktúra korszerűsítése mellett – mindezt pályázati forrásból. A katolikus templom körüli parkosítási munkák keretében elbontják a megrongálódott támfalat. A terepmunkákat követően növényágyásokat létesítenek és pihenőhelyeket építenek ki. Az óvoda kertjében zöldségágyásokat és fűszernövény kertet alakítottak ki a gyerekek a szülők segítségével.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top