Close

Fókák és pingvinek érkeztek a Veszprémi Állatkertbe

Veszprém, 2015. március 19. A veszprémi állatkert munkatársai kiengedik szállítóládáikból érkezett pápaszemes pingvineket 2015. március 19-én. Az állatkertbe Nagy-Britanniából, Franciaországból és Németországból érkeztek pingvinek és fókák. MTI Fotó: Nagy Lajos

Három borjúfóka és tizenhat pápaszemes pingvin érkezett a Veszprémi Állatkertbe több mint ezer kilométeres utazás után csütörtök délután.

Török László, az állatkert igazgatója az MTI-nek mérföldkőnek nevezte az új fajok érkezését, amelyek eddig még sohasem voltak láthatók Veszprémben. Az idei év elejére megépült pingvin és fókabemutató-komplexum része annak az 1,2 milliárdos projektnek, amely az állatkert történetének legnagyobb beruházása.
A 16 pingvin fajkoordinátori javaslatra az angliai Living Coastsból, illetve a franciaországi Mulhouse-ból és Peaugres-ból érkezett. Az igazgató elmondta, a nyolc hím és nyolc nőstény pingvin esetében nem titkolt cél, hogy mihamarabb tojást rakjanak, és pingvinszaporulatnak lehessen örülni Veszprémben.


A borjúfókák beszerzése néhány hónapja még kilátástalannak tűnt. Ugyanis vírusfertőzés miatt ősszel Észak-Németországban több mint ezer fóka pusztult el. A Veszprémi Állatkert nemzetközi jó hírnevének, valamint a külföldi viszonylatban is színvonalas fókatartó- és bemutatóhelynek köszönhetően azonban hosszas egyeztetés után sikerült megegyezni a borjúfókák Veszprémbe szállításáról. A legidősebb és legnagyobb, kétéves Pierre a franciaországi Le Pal állatkertjéből, a tavalyi születésű Robi és Lili a német Westküstenparkból, illetve a holland határ melletti Kleve állatkertjéből érkezett – közölte az igazgató.
Szállításuk nem volt egyszerű, az állatokkal négyóránként szünetet kellett tartani az etetés és testfelületük nedvesítése miatt, míg megérkeztek Veszprémbe – mondta az igazgató. Hozzátette, a fókákra és a pingvinekre két-három hét beszoktatás vár, a látogatók várhatóan április közepén találkozhatnak velük kifutójukban.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top