Close

Életöröm a nagyváros felett

elet2

Szöveg: Nagy Annamária  Fotó: Evan Joseph

   A Casamanara olasz tervezői testvérpáros az első pillanatától kezdve nagyon szerette ezt a megbízást. Kaptak egy 105 négyzetméteres, új építésű loft lakást, egybenyíló terekkel, és két fürdőszobának kialakított helyiséggel. A megrendelő házaspár mindent rájuk bízott, ismerték munkáikat, fiatalos ötleteiket, színes és harmonikus megoldásaikat, amelyekkel letették névjegyüket New Yorkban. A lakásból kétfelé is nyílik panoráma: a hálószoba déli ablakaiból egy ősfákkal és fehér leanderekkel határolt parkra, míg a nappali és az étkező ablakai egyenesen a nyüzsgő nagyvárosra néznek. A térrendezés nem klisék szerint történt, hanem felettébb hangulatos. A tér világos, finom és könnyű, szalagparketta és hófehér falak ölelik körül az aprólékosan összeválogatott minőségi bútorokat.             elet1A fókuszba helyezett színes kézi szövésű szőnyeghez egy acéllábakon álló modern dohányzóasztalkát választottak, amelynek üvegfelületén a környező nagyvárosi panoráma tükörképe játszik – az itt megforduló vendégek legnagyobb meglepetésére. A fiatalos és élettel teli hangulat a textilek segítségével könnyen megteremthető, a bársony, a viszkóz, a pamut színes-játékos elemként egyaránt megjelenik. A tulajdonosok szinte csak esténként használják otthonukat, de olyankor nem vitatkoznak az ülőhelyeken: a háziasszony kedvenc pihenőhelye a fehér, kényelmes, finom tapintású kanapé, a ház ura pedig a kék, csapott karfájú, fa lábakon álló ötletesen kialakított szófát veszi birtokba.

  A lakásban padlófűtés van, csupán a hangulat kedvéért választották a tervezők a nappaliba ezt a régi radiátort, amelyet egy építkezés bontásán találtak, s azonnal a helyszínre szállíttatták, ugyanis egyre divatosabbak a világvárosban. A nappali nyugati szárnyából nyílik az étkező, amelynek letisztult vonalú, ugyancsak retro hangulatú asztalát finoman ívelt diófából készült székek ölelik körül. A Casamanara belsőépítészei azt vallják, hogy a kevesebb mindig több, s ez az étkező kialakításán jól látható, hiszen sehol egy felesleges részlet, egy sallang, egy túlgondolt megoldás. A leleményes tervező mindig kihasználja a lakás plusz adottságait. A loft nagy belmagassága lehetőséget ad különleges, nagyméretű csillárok és magas állólámpák használatára, s ezzel a tervezők kitűnően éltek: az étkezőasztal fölé helyezett hármas osztatú csillár a házigazda kedvenc darabja, egyszerre játékos, elegáns és bravúros.

  Az étkezővel és a nappalival egy légterű konyha színvilága harmonizál a nappali modern színeivel. A konyhabútort maguk a designerek tervezték, a mélyített tárolókban bőven jut hely mindennek, hiszen a család minden nap főz, igazi ínyencek. Szinte a nappali tükörképeként jelenik meg a hálószoba. Csupán egy tolóajtó választja el egymástól a helyiségeket, az ajtót napközben elhúzva növelhető a térélmény. A nappalira jellemző sok szín a hálóban is megjelenik, a hangulat kuckós és meghitt a nyitott terek és a nagyvárosi miliő ellenére is. Valamennyi helyiség azt sugallja, hogy érdemes megfogadnunk a tervezőcsapat receptjét: bátornak és nagyvonalúnak kell lennünk, ha otthonunk kialakításáról van szó, hiszen a megoldások hosszú távra szólnak.

elet3

Bővebben A Mi Otthonunk magazin márciusi számában olvasható!
Keresse az újságárusoknál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top