Close

Panel, a mi otthonunk

panel1

panel2Szöveg: Babarczy Veronika  Fotó: Barbay Csaba

  A friss diplomás építész, Csap Viktor élete első munkája egy panellakás volt. Átlagos felújításnak indult, a megrendelő piros konyhát és olyan zebrás kanapét kért, amilyet a Győzike-showban látott. A közös tervezgetés aztán addig alakult, formálódott, hogy elkészült egy igazán meglepő, friss, fiatalos tér. Az a fajta, amire az ember egyszerűen azt mondja: nem gondoltam, hogy ez panel. Három év telt el azóta, és a lakás addig keringett a nemzetközi oldalakon, míg világhírű nem lett. Az újabb megrendelő azzal a vággyal kereste meg az építészt, a Studio Arkitektert, hogy ugyanezt a meghökkentő hatást szeretné elérni, ugyanezt a luxuskategóriát megvalósítani a saját panellakásában.

  Persze jó alaposan számolt is előtte, és arra jutott, hogy a rendelkezésére álló 10 millió forintból sehogy máshogy nem tudná megvalósítani a vágyott minőséget. Mivel a lakótelepen nőtt fel, szereti a környéket, nem sokat gondolkozott rajta, hogy ennyi pénzt ráköltsön-e a megálmodott otthonra. A tervezőnek nem maradt más dolga, pusztán, hogy a szárnyaló víziókat, ötleteket, amelyekhez 150 négyzetméterre lett volna szükség, áttranszformálja terekre, anyagokra, világításra, jogszabályokba illő, kivitelezhető megoldásokra, úgy, hogy az álom is megvalósuljon.

A legfőbb vágy egy nagyvonalú, könnyed, friss tér volt, amely mentes mindenféle panelhangulattól. Az egyik lenyűgöző változás, amivel ezt elérték – az üvegfalak beépítése – szinte a véletlen műve volt. Az ötlet a felújítás során született, amikor lebontották az eredetileg is egymással szomszédos konyha és hálószoba közfalát, hogy a szoba felől egy nagy gardrób szekrény, a másik oldalra pedig a konyhabútor tároló része kerüljön. A délelőtti napfény szabad utat kapott, és olyan fényjátékot produkált, hogy azonnal hívták a tulajdonost tervet módosítani. – Úgy éreztem, ha visszatesszük a falat, nem csináltunk semmit. Azt javasoltam, tükrözzük meg a konyhát, kerüljön a hálószoba oldalára a pult, amit csak egy üveg választ el a hálótól. Ha maradna a korábbi térosztás, a drága, új konyha bekerülne egy folyosóra. Így viszont mindkét helyiség térérzete megváltozott, ott van a tágasság élménye, amiért igencsak hálás, aki 50 négyzetmétert birtokol – mondja Csap Viktor.

  A tulajdonost nem kellett sokat győzködni. És számára mindent megér, hogy amikor reggelit készít a konyhában, látja, amint a párja ébredezik, és ettől nagyon jól indul a napja. – Egy olyan plusz, egy olyan vagányság van a lakásunkban, amit nagyon szeretünk – foglalja össze. Ha már belekóstoltak, itt meg sem álltak. Ugyanebből a megfontolásból született az üvegfalas megoldás a másik intim térben, a fürdőszobában is. Mondani sem kell, a tulajdonos igen büszke az „új” lakására. Ugye megértjük – hisz magunk is hasonlóképpen tennénk –, hogy szelfit küldött a tervezőnek, egy pohár borral a kezében, amint tulajdonosi elégedettséggel borozgat a teraszon üldögélve, a birtokbavétel után.

 
Bővebben A Mi Otthonunk magazin márciusi számában olvasható!
Keresse az újságárusoknál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top