Close

Norvég alapok – Befejeződött a pályázatok értékelése, 3,36 millió euró támogatást osztottak szét

Forrás: civilhirugynokseg.hu

Befejeződött a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) harmadik, és egyben utolsó felhívására érkezett pályázatok értékelése, ennek eredményeként újabb 146 civil projekt részesül támogatásban több mint 3,36 millió euró értékben – jelentette be Kelemen-Varga Roland programvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.


Mint mondta, az NCTA hét témakörében összehívott bíráló bizottságok a múlt héten meghozták támogatási javaslatukat, amelyet a pályázatot lebonyolító alapítványok – az Ökotárs Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, az Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány-Magyarország – csütörtökön jóváhagytak. A támogató országok – Norvégia, Izland és Lichtenstein – megfigyelői és a magyar kormányt a megbeszéléseken képviselő Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről – a korábbiakhoz hasonlóan – most sem hangzott el a kiválasztási folyamat tisztaságát érintő kritika – tette hozzá.
A pályázatok elbírálása nyomán újabb 146 civil projekt részesül támogatásban összesen több mint 3,36 millió euró értékben: 56 közepes nagyságú (itt a pályázatonként elnyerhető maximális összeg 50 ezer euró), és 90 kisprojekt (ahol a pályázatonként elnyerhető maximális összeg 15 ezer euró) megvalósítása indulhat el a következő hetekben.
Az Ökotárs Alapítvány programvezetője elmondta: a mostani döntésekkel az alap forrásait szinte maradéktalanul kiosztották. De – mint mondta – a közeljövőben esedékes a Legyél te is „On the spot!” ifjúsági tanulmányutak második felhívására beérkezett pályázatok elbírálása és eredményhirdetése. Emellett még az év végéig folyamatosan nyitva áll az „akciópályázat” felhívás, amellyel civil szervezetek egyenként legfeljebb 5000 eurót nyerhetnek rövid távú kampányok, akciók lebonyolítására.
Kelemen-Varga Roland elmondta: az Ökotárs Alapítvány a következő két hónap folyamán köt szerződést az új nyertesekkel, akiknek legfeljebb 14 hónapjuk van projektjeik végrehajtására, azaz legkésőbb 2016. április végéig kell befejezniük azokat.
A programvezető beszámolt arról is, hogy 2013 eleje óta a NCTA összesen 423 civil projektet, valamint 16 ösztöndíjas- és tanulmányutat támogatott mintegy 11,5 millió euró, azaz több mint 3,5 milliárd forint értékben.

 

Témakör

Közepes projekt db

Közepes projekt, összeg

Kisprojekt db

 

Kisprojekt összeg

Demokrácia és emberi jogok

7

323 174

11

135 486

Női jogok és esélyegyenlőség

12

548 082

9

116 872

Közösség- és szervezetfejlesztés

12

503 574

19

241 938

Ifjúsági és gyermek ügyek

8

371 756

9

107 074

Környezetvédelem és fenntartható fejlődés

6

258 618

20

252 126

Jóléti szolgáltatások nyújtása

6

266 564

13

139 326

Társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése

5

208 273

9

111 754

A sajtótájékoztató háttéranyagából kiderül: a demokrácia és emberi jogok témakörében 7 közepes és 11 kicsi, a női jogok és esélyegyenlőség témakörében 12 közepes és 9 kicsi, a közösség- és szervezetfejlesztés témakörében 12 közepes és 19 kicsi, az ifjúság és gyermekek ügyében 8 közepes és 9 kicsi, a környezetvédelem és fenntartható fejlődés témakörében 6 közepes és 20 kicsi, a jóléti szolgáltatások nyújtása témakörében 6 közepes és 13 kicsi, a társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése témakörében pedig 5 közepes és 9 kicsi projektet támogattak (adatok forrása: norvegcivilalap.hu a szerk.).
Erős Barbara, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány stratégiai igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelt néhány projektet, amely támogatást kap. Például a Történelemtanárok Egyletének programja a tankönyvek egységesítése ellen, azok korszerűsítéséért dolgozna, az Eötvös Károly Közpolitikai Alapítványé az iskolákban megjelenő politika kezelésében segítené a tanárokat, diákokat és szülőket, a Salva Vita Alapítvány a fogyatékkal élők munkaerő-piaci elhelyezkedését segítené, a Technológi Oktatásért Alapítvány pedig a Szeged, Miskolc és Salgótarján környékén élő 14-16 éves lányokat kívánja inspirálni és bevezetni az IT-területre. A Tarnagyöngye Egyesület kistelepülési közösségfejlesztésre, a Kibic Zsidó Szervezetek és Közösségek Szövetsége a zsidó szervezetek országos hálózatának megszervezésére, az Iskolafejlesztési Alapítvány és az Ifjúsági Unió Szekszárd a tanulók vitakészségének fejlesztésére nyert támogatást.
Nun András, az Autonómia Alapítvány igazgatója is ismertetett néhány projektet, a Környezetvédelem és fenntartható fejlődés témakörében többek között a Komáromi Talpasíjászok Közhasznú Egyesület közösségi gyümölcsös telepítésére, az Energia és Környezet Alapítvány pedig a szalmabála-építészet elfogadtatására kapott támogatást. Az Amarant Egyesület művészeti foglalkozásokkal segítené a kísérő nélkül érkezett menekült fiatalok traumáinak feldolgozását és integrációját, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány droghasználóknak szervezne felépülés-központú programot egyházi és állami szereplőkkel közösen, az Otthon Segítünk Alapítvány sérült gyermekeket nevelő családoknak szervezne önsegítő klubot, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége információs központot hozna létre a pályázati pénzből, a Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nőkért Egyesület pedig a roma főzőklubon keresztül dolgozna a társadalmi integrációért.
Az Oltalom Sportegyesület a különböző társadalmi csoportok közötti feszültséget csökkentené futballmérkőzésekkel, a Pathmosz Alapítvány csepeli, hátrányos helyzetű kismamáknak szervezne baba-mama klubot, az Amnesty International Magyarország Egyesület emberi jogi képzést nyújtana tíz tanoda bevonásával, az Adj Hangot – Társadalmi Csoportok Kommunikációs és Médiatevékenységét Támogató Egyesület pedig börtönrádiót hozna létre a társadalmi integrációért.
Kelemen-Varga Roland beszámolt arról is, hogy miután januárban a Budai Központi Kerületi Bíróság megállapította, hogy törvénysértő volt a rendőrség szeptember 8-i házkutatása az Ökotárs Alapítvány székhelyén és munkatársainál, megkezdődött a rendőrség által lefoglalt dokumentumok visszaszolgáltatása az alapítványhoz. Jelezte: az eltérő információk ellenére mind a négy alapítványnak van élő adószáma, ezzel kapcsolatban bírósági eljárás van folyamatban, és annak befejezéséig az alapítványok továbbra is zavartalanul működnek.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top