Close

Hazánkban járt a török miniszerelnök

Hazánk aktív politikát folytat annak érdekében, hogy Törökországból Szerbián keresztül érkezhessen meg Közép-Európába a gázmondta Orbán Viktor miniszterelnök és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök sajtótájékoztatóján. "Szeretnénk, ha megszűnne az a gondolkodásmód, amely állandóan Kelet vagy Nyugat-ként teszi fel a kérdést" – fogalmazott a magyar miniszterelnök. "Nagyon lendületesen fejlődnek a Magyarország és Törökország közötti kapcsolatok" – fejezte ki elégedettségét török kollégája is. (Képünkön balra Ahmet Davotoglu, jobbra Sakir Fakili, Törökország budapesti nagykövete.) MTI-Pálóczi

 

Az Országház Delegációs termében hat kétoldalú megállapodást kötött hazánk és Törökország, többek között kulturális, oktatási, vízügyi és az atomenergia békés felhasználását érintő területeken. A magyar kormányfő hangsúlyozta: a tárgyalások alatt egyetértés alakult ki abban, hogy egyik fél sem szeretné, ha Eurázsiában nőne a feszültség. Szeretnénk, ha megszűnne az a gondolkodásmód, amely állandóan kelet vagy nyugatként teszi fel a kérdést, és vagy-vagy kényszer elé állít bennünket, és létre lehetne hozni egy olyan együttműködést, amelyben Ázsia és Európa is megtalálja a helyét a kölcsönös előnyök alapjánfűzte hozzá.
A tárgyalások eredményét ismertetve Orbán Viktor kifejtette: ütemben teljesül az a cél, hogy a két ország közti kereskedelem érje el az évi 5 milliárd eurót, 2014-ben már elérte a kétmilliárd dollárt a Törökországba irányuló magyar export. Megállapodtak abban is, hogy a magyar Eximbank képviseletet nyit Isztambulban, illetve, hogy 170 millió dolláros hitelkeretet nyitnak a kisés középvállalkozások számáraismertette, megjegyezve, hogy felállítottak egy 50 millió dolláros befektetési alapot fele-fele arányban. Tájékoztatott, hogy megegyezés született arról is, hogy a két ország kölcsönösen segíti a másikat harmadik országbeli piacokon, ennek első sikereként említette, hogy Törökország és Magyarország közösen folytat olajkitermelést Oroszországban és a Fekete-tenger térségében, ezt a későbbiekben szeretnék más országokra is kiterjeszteni.
 
 
Orbán Viktor háláját fejezte ki a török kormánynak, hogy lehetővé tette a magyarok vízum nélküli beutazását Törökországba, ezért cserébe hazánk az uniós szabályokon belül a lehető legkedvezőbb vízumelbírálást ítélte meg Törökországnak.
A miniszterelnök sikeresnek értékelte azt az ösztöndíjprogramot, amelyet Magyarország biztosít török diákoknak, továbbá fontosnak nevezte, hogy Ankara és Budapest vízügyi megállapodást kötött, amely lehetővé teszi az igen magasan jegyzett magyar és török vízügyi tudás egyesítését.
Az energetika kérdését érintve Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország egy beszorított helyzetben van, ezért különösen felértékelődik számunkra Törökország. Azon kell dolgozni, hogy Törökországból gáz érkezhessen majd Közép-Európába, így Magyarországra is – fűzte hozzá.
Hangsúlyozta: hazánk aktív politikát folytat annak érdekében, hogy Törökországból Szerbián keresztül érkezhessen meg Közép-Európába a gáz. A következő évek legnagyobb kihívása, hogy ezt a koncepciót meg tudjuk valósítani, és 2019-20 után is biztosítani tudjuk Magyarország gázellátását.
Nagyon lendületesen fejlődnek a Magyarország és Törökország közötti kapcsolatok, és Ankara az energetikában kész minden támogatást megadni Közép-Európának – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. A török kormányfő kiemelte: Törökország nyitott az együttműködésre az energetikát illetően, kész minden segítséget megadni Közép-Európának, Magyarországnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top