Close

Elkészült az országos sasleltár

Összesítették a tizenkettedik országos sasleltár adatait, a felmérők megfigyeltek 5 fekete sast és 4 szirti sast is, ami ritkaságnak számít Magyarország területénközölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerdán az MTI-vel.

A leltár szerint 702-735 rétisast, 272-280 parlagi sast, 5 fekete sast és 4 szirti sast számláltak meg a felmérők január közepén. A leggyakrabban megfigyelt ragadozómadár-faj az egerészölyv volt 5762 példánnyal.
Kékes rétihéjából 722, vörös vércséből 882, karvalyból 263, gatyás ölyvből 300, kerecsensólyomból 45, vándorsólyomból 42, kis sólyomból 63 egyedet láttak. A rejtett életmódú héjából mindössze 28, a ritka pusztai ölyvből 3 példány került elő. A vonuló, de az utóbbi években egyre gyakrabban áttelelő barna rétihéjából 55 egyedet figyeltek meg.
Az MME a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve január 16. és 18. között tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Magyarországon telelő sasok éves számlálását. Az egy időben történő megfigyelések miatt "sasszinkronnak" nevezett kezdeményezésen rekordszámú, 394 felmérő vett részt. Idén növekedett a megfigyelt területek száma és területe is. Ezek érintették az ország legjelentősebb ismert sastelelőhelyeit, ebből következően a lehető legpontosabb képet alkothatunk a hazánkban tartózkodó fajokról és ezek egyedszámáról.
Az országos sasleltár célja, hogy a sasállományok felmérése mellett az illegális ragadozómadár-mérgezések felderítését, hatásuk monitorozását és visszaszorítását is elősegítse. Magyarország élen jár a régióban a madarak ellen elkövetett bűncselekmények számát tekintve, amely esetek csökkentése a hozzánk külföldről érkező sasok védelme miatt nemzetközi felelősségünk is. Ebből a célból európai uniós támogatással jelenleg is folyik az MME koordinálásban a Sasbarát Magyarországért LIFE+ program – olvasható a közleményben.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top