Close

A foglalkoztatás növekedési ütemének lassulására számítanak az elemzők

foglalkoztatas

Fotó: penzportal.hu

A foglalkoztatás növekedési dinamikájának lassulására számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik hangsúlyozták azt is, hogy a közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte, hogy tartósan 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 142 ezer volt a múlt év negyedik negyedévében, a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 172 ezerrel nőtt az egy évvel korábbival összevetve. A munkanélküliek száma 80 ezerrel 319 ezerre csökkent tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött.
Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a közfoglalkoztatottak adatai nélkül gyenge a foglalkoztatás növekedési dinamikája, ennél erőteljesebb ütemre lenne szükség ahhoz, hogy ténylegesen javuljon a munkaerő-piaci helyzet.
Az elemző szerint a tavaly decemberben valószínűleg bővülhetett közfoglalkoztatottak száma, ennek szerepe lehetett abban, hogy havi összehasonlításban ismét csökkent a munkanélküliségi ráta.
Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az elsődleges munkaerőpiacon megtorpant a foglalkoztatás bővülése. A szakember a következő hónapokban nem vár érdemi javulást.
Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy közfoglalkoztatottak számának tervezett bővítése a gazdaság jelenlegi helyzetében nem feltétlenül indokolt.
A Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) az adatokra reagálva azt hangsúlyozta, hogy folytatódnak a kedvező munkaerő-piaci trendek Magyarországon, tartósan 4 millió felett a foglalkoztatottak száma, és a foglalkoztatás folyamatos javulásában egyre meghatározóbb szerepe van a versenyszféra bővülésének.
A foglalkoztatottak számának növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, a kormány célzott foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnakáll a minisztérium közleményében.
 
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top