Close

A holokauszt áldozataira emlékeztek

Oswiecim, 2015. január 26. Az egykori auschwitzi koncentrációs tábor bejárata az

Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. 70 éve, 1945. január 27-én szabadult fel az auschwitz-birkenaui náci haláltábor. A hírhedt bejáratánál tartottak kedden nemzetközi megemlékezést, amelyen több száz túlélő is részt vett, köztük magyarok is.

 
70 évvel ezelőtt amikor az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadult, a szovjet katonák 7600 túlélőt találtak. Közülük most több mint 100-an tértek vissza egykori szenvedéseik színhelyére, hogy részt vegyenek a megemlékezésen.
„A munka szabaddá tesz” – az auschwitzi haláltábor elhíresült felirata alatt több tucat túlélő lépte át újra a láger kapuját. Bronislaw Komorowsky, Lengyelország köztársasági elnöke a haláltábor kivégző falánál már délelőtt elhelyezte az emlékezés koszorúit.
A náci Németország 1942-ben kezdte meg az európai zsidóság tömeges megsemmisítését. Ennek egyik központja volt Auschwitz. Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a becslések öt- és hatmillió közé teszik. Csak Auschwitzban több mint 1 millióan veszítették életüket, köztük több mint 400 ezer magyar zsidó.
A nemzetközi megemlékezés délután kezdődött Auschwitzban. A központi eseményen több mint 40 állam képviseltette magát. Lengyelországba érkezett Joachim Gauck német, Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnök. A helyszínen emlékezett többek között a holland és a belga királyi pár is.
Magyarországról – Áder János képviseletében – Balog Zoltán vett részt a megemlékezésen. Az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: csírájában kell elfojtani a más népek elleni gyűlöletet. „Azért kell újra emlékezni, és ezért kell odafigyelni arra, hogy mindenütt ahol bárkit a származása alapján, legyen zsidó, magyar, roma, bármilyen származású, elkezdenek elítélni, megbélyegezni, ellene küzdeni, ott ellent kell állni, nem szabad hagyni és a tiszteletnek a kultúráját kell erősíteni, hogy még egyszer ilyen tragédiák ne történhessenek” – mondta Balog Zoltán miniszter.
1945. január 27-én az első ukrán front katonái lépték át elsőként a haláltábor kapuját. Éppen ezért ezt a napot az ENSZ 10 évvel ezelőtt a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
hirado.hu / Duna Híradó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top