Close

Vidéket járva

BEVEZETŐ

Új év, új élmények vidéken
Igaz, hogy még csak január van, ám nem lehet elég időben elkezdeni idei úti céljaink megtervezését. Hamarosan beköszönt a idő, az első kirándulások ideje a családdal és a barátokkal. Legyen szó borkóstolásról, folklór programokról vagy wellness élményekről, falusi vendégházaink tökéletes élményt nyújtanak mindenki számára.

Választékunk minden tagja napraforgós minősítéssel rendelkező szálláshely, így biztosak lehetnek benne, hogy garantált színvonalú vendéglátásban lehet részük. A falusi turizmus színes kínálata minősített vendégházakkal a www.falusiturizmus.hu weboldalon is megtalálhatóÉlvezze Ön is a magyar Vidék Vendégszeretetét!

 

 

Zalaszentgróttól 7 kilométerre található egy mesébe illő, provence-i tájat idéző kis település, Zalaszentgrót-Csáford. Csodálatos szőlőhegyek, régi hangulatú présházak, teljes nyugalom és csend teszi ezt a vidéket varázslatossá. Mindez azonnal magával ragadja a szemlélődőt. Mint ahogyan Greschik Gábort is megbabonázta a hely szelleme. A szerszámok és építőipari segédanyagok gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cég ügyvezető igazgatója nem gondolta volna, hogy egyszer földtulajdonossá válik a Balaton-felvidéken, sőt, vendégházat működtet majd.

TISZAALPÁRI KALANDFARM
Akácaikkal, nyárfáikkal, fehérre meszelt falaikkal, nádtetejükkel, miért árasztanak olyan időtlen békességet az alföldi tanyák? Miért tud úgy megpihenni a lélek a tanyaudvarban, mint sehol máshol?Nem csak csend van, hanem kevés felé kell figyelnünk, mert biztonságban vagyunk, mint az anyaölben, és így szebben szól a harangszó, szebben zümmög a méhecske, jobb az íze a sajtnak, a kolbásznak, jobb az íze, illata annak is, ami a bográcsban . Bartók László tanyáján, Tiszaalpáron, ahol KalandFarmot hoztak létre feleségével, mindez átélhető, kipróbálható.

 

 

NOLL-TANYA
A nagypapa dolgos, családcentrikus és kalandvágyó ember volt. Noll Mártonnak hívták, aki az 1900-as évek elején hárommillió honfitársával együtt, 1 dollár 30 centtel a zsebében kivándorolt Amerikába. Az akkor 18 éves fiatalember többször ingázott az Újvilág és a szülőföld között, majd 1920-ban a gazdasági válság elől menekülve feleségével Vara Annával, a nagymamával és három gyermekükkel végérvényesen visszatértek Magyarországra. Az Amerikában összegyűjtött pénzből a család nekilátott felépíteni Felcsút határában a Noll-tanyát, ahol virágzó kertészetet hoztak létre, s ahol tíz gyermekük nőtt fel.

 

FÁY PRÉSHÁZ
„Fölfelé megy a borban a gyöngy; Jól teszi. Tőle senki e jogát el nem veszi…”fakadt ki egykoron Vörösmarty Mihály Fáy András présházában, amikor megkóstolta Jedlik Ányos találmányával dúsított borát, a fröccsöt. A nagyhírű költőfejedelem igencsak szerette a jófajta bort, ellenben a bencés barát Jedlik, inkább a dinamó forgatásában jeleskedett, és így villanyozta fel a kedélyeket. Hogy borból minél kevesebbet kelljen innia, feltalálta a szódát, melyet egy jófajta pohárka fehérborba töltött.

 

HANGISTÁLLÓ
A Vértes és a Gerecse lábánál a völgyben, Budapesttől 42 km-re fekszik a háromszáz fős kicsi falu, Nagyegyháza, ahol a Batthyány grófok valaha volt istállójának mindenki a csodájára jár.Ribli Ilona csellóművész ugyanis, aki 2000-ben költözött családjával Nagyegyházára, látva, hogy a településen se művelődési ház, se faluház, de még templom sincsen, az ablaktalan, rozoga istállóból alakított ki színvonalas, elegáns koncerttermet és közösségi teret Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatójának támogatásával.

 

 

VILLA FIORE
Ha van egy álmod, azt meg kell valósítani! És milyen álma lehet egy vendéglátósnak? Egy saját étterem, kisvendéglő, ahol jellegzetes, házias ízekkel, kivételes vendégszeretettel várja a betérőket.Ha pedig az álmok nagyra nőnek, akkor egy vérbeli vendéglátós házaspárházigazdaként is megméretteti magát, és elkezd arról ábrándozni, hogy nem csak egy-egy finom ebéddel várja vendégeit, hanem vacsorával, sőt reggelivel is kínálja, és szeretné, ha a betérő élményekben gazdag időt töltene a köztes időben is. Ehhez kell egy hely, egy olyan pihenőpark és lélekemelő vidék, mint a Balaton-felvidéki Lesencetomaj és a határában csordogáló Lesence patak.

 

FRANKÓ TANYA
Mit jelenthet ma az embernek a vízparti pihenés? Kikapcsolódást és feltöltődést, főként akkor, ha szabadidejének eltöltéséhez a nyugalmat választja.Áll egy gyönyörű porta a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország közepén, a Holt-Kőrös partján, Szarvastól alig négy kilométerre. A Frankó Tanya Vendégház ma a térség egyik kedvelt pihenőhelye, melynek évekre visszavezethető és „nyomon követhető” okai vannak. A tulajdonos, Frankó Pálaki 2001 óta üzemelteti a vendégházatSzarvas és környékének látnivalóira, nevezetességeire alapozva, a falusi turizmus iránti elkötelezettségéből fakadóan közösségi vállalásaival is sokat tett a térség idegenforgalmának népszerűsítéséért.

 

VÁRKAPITÁNY PINCÉSZET
Egy pohár somlói bor többet mond ezer szónál. Ilyen szépség nincs másik a világban, páratlan és unikális, amely a hegy energiájából táplálkozik évezredek óta.Őseink tisztában voltak azzal, hogy hol érdemes szőlőt telepíteni, és miért kell a bort fogyasztani. A „hegy leve”, az Öregisten ajándéka kiemelte az embert a mindennapokból, jókedvet, örömet adott a jeles napokhoz.
A pince az a hely, ahol megszületik a bor. Itt egy lépéssel közelebb lehetünk a Föld magjához. Szakrális jelen, amely orvosolja a lelki bajokat, megoldást nyújt a rohanó világ számára, hogy megpihenjen, elgondolkozzon, ha felismeri ennek fontosságát.

 

BAGOLYVÁR BIRTOK
Az 1920-as, 30-as évek Magyarországa mai napig rengeteg titkot, különlegességet hordoz magában. Annak ellenére, hogy a történelem szele alaposan megtépázta e korszakot, dacolni tudott az idővel, és üzenetet hordoz mindannyiunk számára.A magyarság tisztelete mind benne van. Ez a gondolkodásmód elevenedik meg a Tápió-vidék déli határán, Ceglédtől mindössze 7 km-re a tápiószőlősi Bagolyvár Birtokon. A tulajdonos, Őszi József látta meg a fantáziát a romos, a megelőző korszakok által lelakott épületben.A műemlékvédelem szakembereivel összefogva időt, pénzt, energiát nem kímélve valósította meg álmait, amely ma már több mint szálláshely, múzeum, interaktív kiállítóhely, hagyományéltető komplexum.

Bővebben: www.falusiturizmus.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top