Close

Szuperszámítógépen végzik ezentúl az adatelemzést a magyar agykutatók

Fotó: hvg.hu

Januártól szuperszámítógépek és új szoftverek segítik a magyar agykutatókat a különféle műszereken gyűjtött adatok elemzésében. Az új rendszer használatával növelhető az idegrendszeri betegségek diagnózisának pontossága és a betegek kezelésének hatékonysága.

 
Az MTA Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) az adatmenedzsmenttel és -elemzéssel foglalkozó Teradata magyarországi irodájával kötött együttműködési megállapodást a legújabb adatelemzési megoldások alkalmazására a sok terabájtnyi orvosi adat feldolgozásához és elemzéséhez – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csütörtökön az MTI-vel.
A neurológiai betegségek kutatása, diagnosztizálása és kezelése – a képalkotási, például MRI- és röntgenadatoktól kezdve a klasszikus laboratóriumi adatokig – hatalmas mennyiségű strukturált és nem strukturált adatot generál. Az ilyen adatok új és hatékonyabb módokon történő kezelése, egybegyűjtése és elemzése leegyszerűsítheti és felgyorsíthatja a neurológiai betegségek, így például az epilepszia kiváltó okainak azonosítását. Az adatelemzési megoldások segíthetik a kutatókat a jelenlegi kezelések hatásosságának vizsgálatában, valamint – következő lépésként – az új és személyre szabott megoldások kifejlesztésében is – olvasható a közleményben.
Mint írják, az újonnan megalakult munkacsoport további ipari partnereket, kutatási intézményeket és egyetemeket, köztük az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet is magában foglalja majd, és szorosan kapcsolódik a Nemzeti Agykutatási Programjának keretében folyó hasonló projektekhez. A partnerek célja elsősorban a diagnózisok pontosságának javítása, és ennek következtében a terápiák hatásosságának növelése a kutatók, orvosok, az egészségügyi rendszer egésze, és – ami a legfontosabb – a betegek érdekében.
 
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top