Close

Búcsút mondhatnak a füstölt húsos szalonnának a csungkingiak a szmog miatt

Több száz szalonnadarab lóg egy hentes erkélyén Wuhanban, Hubei tartományban Fotó: greenfo.hu

Befellegzett a hagyományosan füstölt húsos szalonnának a délnyugat-kínai, több mint 32 milliós Csungking város területén, a tiltást környezetvédelmi okokkal indokolták.

A városvezetés részben a pácolt és különleges fa felhasználásával füstölt több ezer éves hagyományt tette felelőssé a főbb kerületeket eluraló szmogért, s ezért e héttől kezdődően a helyi környezetvédelmi hivatal más hatóságokkal karöltve megtiltotta a csemegékhez használt ősi eljárás alkalmazását.
A beszámolók szerint a döntés minden, a szabadban történő füstöléses eljárásra, így a helyi specialitásként számon tartott tűzifán sült csirke elkészítésének módjára is vonatkozik. A tervek szerint a súlyosan szennyező anyagokat földgázzal, villannyal és folyékony gázzal váltják fel. A szabálysértők magas, 5000 jüanig (218 ezer forint) terjedő pénzbírságra számíthatnak.
A Hszinhua hírügynökség összeállításában a döntéshozók arra hivatkoznak, hogy a közelmúltban megnőtt a lakossági panaszok száma a sertéshúst füstölők miatt. Emlékeztetnek rá, a kínai holdújév előtt Csungkingban és a szomszédos Szecsuanban is szezonjuk van ezeknek az ételeknek. Az idén január 19-ére esik a Kecske évének kezdete.
Mint kiderült, a csungkingi intézkedést azt követően jelentették be, hogy a szomszédos Tacsou településen ugyancsak sokan panaszkodtak a füstölőkre, s ezért a közterület-felügyelők már akcióba is léptek. Az online véleménynyilvánításokból azonban kiderül, a helyiek egy része egyrészt kétségeit fejezte ki amiatt, hogy a füstöléssel nagymértékben és kiterjedt területen károsítanák a levegőt, másrészt cinikus megjegyzésekkel bírálták az illetékeseket, mondván: a főzést ugyanúgy betilthatnák, hiszen az is szennyezi a levegőt.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top