Close

Gül Baba türbéjének felújítása nemzetgazdaságilag kiemelt ügy lett

Budapest, 2015. január 16. Gül Baba szobra a világ legészakibb iszlám zarándokhelyeként nyilvántartott, a 16. században a bektasi dervis sírja fölé épített török sírkápolna mellett a II. kerületi Rózsadombon 2015. január 16-án. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította Gül Baba türbéjének műemléki felújítását. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította a kormány a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent határozattal Gül Baba – Budapest II. kerületében található – türbéjének (mauzóleumának) felújításával összefüggő ügyeket.

Az ügy koordinációjára a fővárosi kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölték ki, valamint felkérték a kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost, hogy hangolja össze a beruházás előkészítésével és megvalósításával összefüggő feladatokat.
Gül Baba muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. Még ugyanabban az évben, szeptember 2-án meghalt, temetésén I. Szulejmán szultán is részt vett. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette a harmadik budai pasa.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top