Close

Zarándokvonatok 2015-ben is

A korábbi hagyományokat folytatva, de megújult szolgáltatásokkal kel útra idén a Boldogasszony zarándokvonat Csíksomlyóra és a Fekete Madonna zarándokvonat a lengyelországi Czestochowába és Krakkóba a MÁV-START Zrt. és a Misszió Tours szervezésében – jelentette be Budai László, a Misszió Tours utazási iroda ügyvezetője a Budapest-Nyugati pályaudvar Királyi várótermében tartott sajtótájékoztatón.

A negyedik alkalommal induló csíksomlyói Boldogasszony Zarándokvonatra (május 21-24.) fel lehet szállni Hatvan, Szolnok és Püspökladány állomásokon is, illetve hazafelé jövet le lehet szállni Nagykárolyban és Debrecenben is. A vonat Erdélyben megáll Nagyváradon, Kolozsvárott és Marosvásárhelyen is. A második nap programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, majd a csíksomlyói búcsún való részvételt követően, Pünkösd vasárnapján, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmisével zárul a zarándoklat.
Az ötödik alkalommal útra kelő Fekete Madonna zarándokvonat (június 22-25.) Czestochowába, Lengyelország „lelki központjába”visz. A világhírű kegyhely kolostorát az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok alapították. Az út negyedik napján a zarándokok Krakkóba látogatnak, ahol az új Szent II. János Pál Bazilikában főpapi szentmisén vesznek részt. A középkori Lengyelország fővárosában a Mária templom tornyára a magyar zarándokok tiszteletére kitűzik a magyar zászlót is.
A programismertető sajtótájékoztatón Roman Kowalski, budapesti lengyel nagykövet hangsúlyozta: a magyar és a lengyel népet történelmük mellett keresztény hitük köti össze, a czestochowai zarándokút pedig szimbolizálja mind a közös múltat, mind pedig a közös hitet. A magyar zarándokok az út során olyan, a magyar történelemben szereplő városokat látogatnak meg, amelyek Lengyelországhoz tartoznak ugyan, de minden magyar szívéhez közel állnak. A lengyelek számára az ad 2015-nek különös jelentőséget, hogy az Szt. II. János Pál halálának tizedik évfordulója. Ezért is fontos, hogy
az út során a magyar zarándokok az újonnan épült, a lengyel pápáról elnevezett,  bazilikát is felkeresik.
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arról beszélt, hogy ezek a zarándokutak alkalmat nyújtnak a lelki feltöltődésre, a közösségépítésre és a külkapcsolatok építésére is. A minisztérium az idén a fogyatékossággal élő fiatalok és hozzátartozóik utazását támogatja.
A lelki vezetőként a vonaton utazó Székely János esztergom-budapesti segédpüspök szerint a zarándoklattal az emberek a lelki forráshoz útra kelve, közben megtalálják egymást és a saját életük értékeit, kincseit.
Zaránd György, a MÁV-START vezérigazgatója köszönetét fejezte ki, hogy a csíksomlyói, immár hagyományos zarándokút megszervezése mellett idén először szolgálhatják a lengyelországi utazást, kényelmes és korszerű vonatok biztosításával. Most először mindkét zarándokvonaton a különleges Komfort kocsin is lehet utazni.
Részletes program és további információ: www.missziotours.hu
Bognár Mária

 

                        

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top