Close

A kiskerti vetőmagok többsége mérgekben fürdik?

Most még kertjeink alszanak, de egy hobbikertész lelke ilyenkor már ébredezik és lassan nekikezd a tervezésnek.
 
Hazánkban a kis tasakos vetőmagok többsége csávázott,felszívódó növényvédő szerekkel kezelt, amelyek a csírázás után két hónapig garantáltan benne maradnak, így hiába nem permetezzük a növényeinket, mégsem lesznek vegyszermentesek.
Nagy gond, hogy ezek a szerek általában bőrön keresztül is felszívódnak, így amikor gyerekek kezébe adjuk, hogy szórják el, sajnos magunk növeljük a vegyszerterhelésüket. Szép Zöld Világ… 
Van-e más megoldás?
Léteznek olyan magok, amelyek kezeletlenek és GMO mentesek. Az első azt jelenti, hogy a vetőmag feldolgozása és csomagolása során nem találkozott vegyszerekkel és olyan helyeken termesztették (Kárpát-medence), ahol a GMO termesztés tilalma miatt nem érhette ún. átporzás genetikailag módosított növényektől. Az ilyen vetőmagok használata ökológiai gazdálkodásban engedélyezett, de előnyt élveznek azok a szaporító anyagok, amelyek anyanövényeit is biogazdaságban termelték. Sajnos hazánkban ellenőrzött bio minősítésű kistasakos vetőmagot nem állítanak elő (a magyar cégek ilyen termékei külföldi magok hazai kicsomagolásai), ezért a beszerezhető kitűnő minőségű biodinamikus vetőmagok általában elég drágák.
Alapvetően csak azt a vetőmagot vehetjük vegyszermentesnek, amelyről a gyártó kiállít ilyen garanciát.
 
Mi az a csávázás?
 
Ez egy technikai eljárás melynek során felviszik a magok felületére a különböző növényvédő szereket.
 
Miért ragaszkodnak hozzá a gyártók és a termelők?
 
Egyrészt nem törődnek a lehetséges környezeti és egészségügyi károsítással, másrészt a csávázott magok védettek jó néhány kórokozó ellen.
 
Mit tehetünk a magok vegyszermentes védelméért?
 
Biológiai csávázást többféle képpen végezhetünk, de a főcél -csírakortól védett növény- és a módszer -előcsíráztatás biológiai növény védő készítménnyel- azonos.
Az általunk használt növényi immunerősítők többsége algás készítmény, amely az algák által termelt növényi hormonok hatásaira épít. Ilyen anyaggal végezve a csávázást (előcsíráztatást) nagymértékben fokozzuk a csírázás gyorsaságát és a kis növény vitalitását. 
Technológia:
a magokat beáztatjuk valamilyen 50% vízzel higított növényi immunerősítő bio készítménybe 6-8 órára
itatóspapírra helyezve szobahőmérsékleten szárítjuk 8-12 órát, hogy vetésre alkalmas legyen.
elvetjük és alaposan beöntözzük.
 
Kertbaráti üdvözlettel:
 
Székely Gyöngyvér
bio-gazdabolt.hu
vezetője 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top